Head ettevõtlikku kooliaastat!

, Viljandi kultuuriakadeemia üliõpilane, mittetulundusühingu Magus Mõte juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaana Hinno
Jaana Hinno Foto: Marko Saarm / Sakala

OLEN ÜLIÕPILASEST ettevõtja. Mul ei ole aktsiaseltsi ega osaühingut, vaid hoopis väike mittetulundusühing. Mul on imeline mentor ja kõik äge on alles ees.

15. aprillil toimus meie eestvedamisel Viljandis aktsioon «Kõnni ja kummarda» ehk «Kõkuta». Kõkutamine on rootslaste spordiala plogging Eesti versioon, mille eesmärk on looduses liikudes ka maas olev prügi ära koristada. Ettevõtmise eelarve oli ümmargune null, aga tänu südamega tehtud tööle ja mentorite nõule hüppasime suure hooga ka üle meediakünnise.

ETTEVÕTLUS NAGU ka elu on protsess. Sa lood ettevõtte ja õpid tegema esimesi samme. Vahepeal kukud – seegi käib asja juurde. Kukkumistest aga ei maksa end heidutada lasta, sest määravad on õppimine ja arenemine.

Ettevõtlusest rõõmu tundmiseks tuleb teha seda, mida armastad. Leida teema, mis sind huvitab, ja mitte keskenduda rahale. Kui lood väärtust, millest saavad rõõmu ka teised, hakkab ettevõtte käive seda peagi kajastama.

Ettevõtlus on põnev ja õppida seda toetavate inimeste pilgu all on suur eelis. Koolis ümbritsevad sind toetavad inimesed, kes panustavad sinu arengusse. Seega soovitan kohe kooliaasta alguses mõelda ettevõtjatee peale.

Kui vanus ettevõtluse alustamisel enam õpilasfirmat rajada ei lase, siis leia endale lihtsalt mõni mentor, kelle kogemustepagas on sinu omast suurem. Kes aitab raskel hetkel, annab nõu ja jagab kogemusi.

ÕPILASFIRMAT JA ettevõtlusõpet minul põhikoolis ega gümnaasiumis ei olnud. Tundsin sellest suurt puudust.

Ettevõtlusõpetust sain Viljandi kultuuriakadeemiast ning olen läbinud ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse alustava ettevõtja baaskoolituse. Koolitus oli väga hea ja hästi praktiline, kuid eeldab oma väikest rahalist panust.

Praegu osalen Innove Eesti-Läti projektis «Sotsiaalne ja loov», kus koolitatakse ettevõtjaid ja kogukondi olema piiriülese koostöö algataja. Samalaadseid tasuta koolitusi leiab soovija loomemajanduskeskuste kaudu päris lihtsalt. Oktoobri esimesel nädalal on taas tulemas ka ettevõtlusnädal, mil saab üle Eesti teoks väga palju koolitusi. Enamik programmist on sealjuures huvilistele tasuta.

KÕIGIL NEIL, KEL on juba sel aastal võimalus valida tunniplaanis ettevõtlusõpe, soovitan seda kindlasti teha. Eri võimalusi tasub vaadata ka ettevõtlusõppe programmi veebilehelt.

Eesti vajab ettevõtlikke inimesi, sest meie ühine panus muudab elu paremaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles