Viljandimaa viinavabrik on alles ainult paberil

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiwi Heliisi viinatehases käib töö edasi. Nüüd tegutseb seal aga täiesti uus firma, mille omanikel pole Liiwi Heliisi endiste juhtidega mingit seost.
Liiwi Heliisi viinatehases käib töö edasi. Nüüd tegutseb seal aga täiesti uus firma, mille omanikel pole Liiwi Heliisi endiste juhtidega mingit seost. Foto: Peeter Kümmel

Eesti suurimate maksuvõlglaste edetabelisse mahub endiselt Viljandimaa viinatootja Liiwi Heliis, kelle tegevus lõppes tegelikult juba kaks kuud tagasi.

Kunagi Eestis tootmismahult teisel kohal asetsenud viinavabrikut likvideeriva juristi Mart Sikuti selgituse kohaselt eksisteerib Liiwi Heliis vaid paberil. «Mingit tootmist või muud tegevust seal pole,» sõnas ta.

Maksuamet soovib, et likvideerimine kestaks veel vähemalt kuus kuud, sest Liiwi Heliisi suhtes on algatatud kriminaalmenetlus.

Suve hakul alanud pankrotimenetlus rauges vähem kui kahe kuuga. Suurim võlausaldaja on maksuamet, kellele Liiwi Heliis võlgneb 1,57 miljonit eurot. Sellega on Holstres tegutsenud viinatootja Eesti maksuvõlglaste seas üheksandal kohal.

Liiwi Heliisi suurimad hädad said alguse eelmise aasta septembris, kui ta kaotas õiguse piiritusega tegemist teha. Maksu- ja tolliamet esitas Liiwi Heliisile kahtlustuse, et too on hoidnud ja ladustanud suures koguses maksumärgita või käitlemiseks keelatud alkoholi.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja asetäitja Ardi Mitt rääkis mullu septembris, et suvel oli sama kriminaalmenetluse ajal Viljandimaal kinni peetud Pärnu elaniku juhitav väikebuss. Sõiduki peidikutest leiti 360 pooleliitrist pudelit viina Foršs, millel polnud kohustuslikku kange alkoholi maksumärki.

Samal päeval pärast väikebussi kinnipidamist ja salaalkoholi leidmist otsisid maksu- ja tolliametnikud läbi Liiwi Heliisi tehase Holstres. Tootmishoonest leiti 400 pudelit maksumärkideta viina Foršs.

Et sõna «foršs» tähendab läti keeles «armas» või «nunnu», oli salaviin tõenäoliselt mõeldud Lätis müümiseks. Alkoholiseaduse järgi peab tootja kogu käideldava ja toodetava alkoholi kandma alkoholiregistrisse. Liiwi Heliis ei olnud nimetatud viina registrisse kandnud.

Maksu- ja tolliameti avastuse järel hakkas kiiresti kasvama Liiwi Heliisi maksuvõlg riigi ees.

Holstres tuli alkoholi tootmine seisma panna. Mõnda aega valmistati seal veel karastus- ja spordijooke, millest tuntuim oli Fat Burneri nime kandev isotooniline jook. Firmajuhid otsisid samal ajal võimalusi, kuidas tegevust jätkata. Maksuametile esitati äriplaan, mille järgi oleks siin jätkatud alkoholi villimist, kuid müüdud oleks seda ainult välismaal ehk

Aasias ja Lõuna-Ameerikas. Maksuamet niisugust plaani ei aktsepteerinud.

Mullu 6. oktoobril registreeris Liiwi Heliis, kelle peakorter oli seni Tallinnas, end ümber Jõhvi. Siis mõlgutasid aktsiaseltsi juhid mõtet alustada alkoholiga autokeemia valmistamist. Sellestki ei saanud asja ning tänavu registreeriti firma asukohaks Holstre.

Veebruariks oli Liiwi Heliis koondanud pooled töötajad, kuid juhtkond uskus endiselt, et suudab ettevõtte hävingust päästa. Maksuvõlg riigi ees oli toona juba 2,8 miljonit eurot ning aprillis hakkas maksuamet müüma oksjonil Liiwi Heliisilt ära võetud viina.

Suve algul jõudsid 1,7 miljoni euro suuruse võlaga ettevõtte pankrotimaterjalid kohtusse, kuid augustis pankrot rauges, sest pärast laojääkide müüki firmal enam vara polnud.

Samast ajast tegutseb endise Liiwi Heliisi vabrikus rentnikuna osaühing Lootsi Expresso. Selle ettevõtte emafirmale kuulub Eestis mitu alkoholikauplust ning ta toodab Holstres nii alkohoolseid kui alkoholita jooke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles