Tänavahooldaja on talveks valmis

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veolia Keskkonnateenuste Lääne regiooni juhataja Jaan Viljas laseb läbi sõrmede Saksamaalt ostetud soola, mis varsti Viljandi tänavaile puistatakse.
Veolia Keskkonnateenuste Lääne regiooni juhataja Jaan Viljas laseb läbi sõrmede Saksamaalt ostetud soola, mis varsti Viljandi tänavaile puistatakse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ehkki ilmataat hellitab ikka veel plusskraadidega, viitab käesoleva talikuu nimigi sellele, et talv ei tohiks enam kellelegi ootamatult tulla.

Viljandi tänavate heakorra eest vastutava Veolia Keskkonnateenuste Lääne regiooni juhataja Jaan Viljas, kas olete lume ja libeduse tõrjeks ettevalmistused teinud?

Jah, meie pärast võib talv tulla.

Kuivõrd on viimane lumine talv neid ettevalmistusi mõjutanud?

Oleme varunud peaaegu tuhat tonni soola ehk umbes saja tonni jagu rohkem, kui kulus möödunud talvel. Graniitkillustikku on laos ootamas 60 tonni ja purukruusa 500 kuupmeetrit — ka need kogused on mulluse talihooajaga võrreldes suuremad. Ühtlasi arvestame, et osa puistematerjali müüme väikeste koguste kaupa eraisikutele ja firmadele, kui nad selleks soovi avaldavad.

Kust sool pärineb?

See on toodetud Saksamaal ning laevaga Eestisse toodud. Valida oleks saanud ka Valgevene ja Ukraina soola, aga selle eest küsiti liiga krõbedat hinda.

Kas olete soetanud ka mõne uue masina?

Ei, algavaks hooajaks me selliseid investeeringuid ei teinud, aga olemasolev ressurss on piisav.

Milline on lume- ja libedusetõrje masinapark?

Libedusetõrjeks on meil kolm soolapuisturit, neli lumesahaga autot, neli traktorit ja kolm laadurit. Oma panuse annab üks lumepuhur.

Kui suur on Viljandis teie talihooldemeeskond?

12 meest.

Kui suures ulatuses peate Viljandi tänavate heakorra eest vastutama?

Meie hooldada on 98 kilomeetrit tänavaid, 84 bussitaskut ja 24 500 ruutmeetrit parklaid.

Kuidas tundub, kas seda on liiga palju või hoopiski vähe ning võimalusi jaguks rohkemakski?

See on optimaalne, et tagada linnaga sõlmitud lepingu täitmine.

Viljandi linnavalitsusega on teil tänavate aastaringseks hooldamiseks leping 2008. aastast 2013. aasta suveni. Tänavu saate töö eest 434 599 eurot. Kas lumine talv jättis teid ikka kasumisse?

Esiteks arvutame oma tulu ilma käibemaksuta, sest too osa läheb riigile. Aga kui suur tuleb meie kasum või kahjum, on vara öelda. Näis, mida toob aasta lõpp.

Talviti koguneb tänavatele palju kõikvõimalikku sodi, mida kevadel koristama hakatakse. Kui palju seda tänavu kevadel kogusite?

Umbes 800 tonni. Seda on ligikaudu 100—200 tonni rohkem kui tavaliselt.

SELGITUS
REIN TRIISA,
Viljandi abilinnapea

Ma ei näe talve tulekuks takistusi, hooldusfirmad on selleks valmis. Tänavaid puhastab Veolia Keskkonnateenused, parke ja nende
ääres kulgevaid kõnniteid hooldavad osaühingud Kesklinna Pargid ja Floreas Viljandi, kalmistute heakord on aktsiaseltsi ISS Eesti ülesanne.
Prognoosime, et järgmisel aastal läheb nende firmade aastaringne heakorratöö Viljandile maksma 690 000 eurot, seda oleks 26 000 euro võrra rohkem kui tänavu.
Vaatame igal aastal lepingud üle ja püüame leida läbirääkimiste teel siiski kokkuhoiuvõimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles