Männimäe lasteaia pere kiidab porgandisalatit

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Männimäe tervist edendava lasteaia lapsed leidsid lõunasöögi ajal, et porgandisalat on palju parem kui banaan või õun.
Männimäe tervist edendava lasteaia lapsed leidsid lõunasöögi ajal, et porgandisalat on palju parem kui banaan või õun. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Nagu 2002. aastast tervist edendavate lasteaedade hulka kuuluvale asutusele kohane, teadsid Männimäe lasteaia kasvandikud täpselt, et tervis, see on salat.

Küsimusele, kas neile salat maitseb, vastasid viie- ja kuueaastased poisid ja tüdrukud kooris: «Jaa!»

Ühine jogurtitegu

«Mulle meeldib riisisalat!» hõikas praetaldriku tagant vahele särasilmne poiss, samal ajal kui ta rühmakaaslased nimetasid kui ühest suust parimaks porgandisalatit.

«Et lastele söök maitsvamaks muuta, oleme nendega koos valmistanud jogurtit ja salatit,» kõneles Männimäe lasteaia direktor Ene Männik.

«Kodudest toodi moosi ja külmutatud marju, lasteaia poolt oli maitsestamata jogurt,» meenutas südamenädala ettevõtmist Männimäe lasteaia õpetaja ja Viljandimaa tervist edendavate lasteaedade koordinaator Kersti Puusild.

Eile oli Männimäele Viljandimaa tervist edendavate lasteaedade avatud uste päevale tulnud külalisi 17 Viljandimaa lasteaiast, et jagada kogemusi ja tutvustada oma praktika näiteid.

«Eesmärk on pigem filosoofiline,» selgitas päeva põhimõtet Viljandi maavalitsuse terviseedenduse peaspetsialist Elo Paap.

«Kas meie mõtleme ärgates, et täna käitume tervislikult?» esitas ta lasteaiatöötajatest publikule provotseeriva küsimuse. Saalist kostis heakskiitev naerukõmin.

«Tervisele mõtleme alles siis, kui midagi on valesti,» vastas ta ise. Terviseedendajad panevad tema ütlemist mööda rõhu ennetavale tegevusele, mis mõjutaks lapsi tervist meeles pidama iga päev.

Kõigile tervist

«Tähtis on ka koduste kaasamine,» toonitas Kersti Puusild ja lisas, et viimase kümnendi jooksul, mil Männimäe lasteaed on kuulunud tervist edendavate lasteaedade võrgustikku, on ta seda koostööd kogenud. «Vanemad on tulnud küsima, kas liikumispäeva või orienteerumist tänavu ei tulegi,» tõi ta näite.

Elo Paabi sõnade kohaselt pole algklassides terviseteadlike lasteaedade kasvandikele enam vaja selgitada, mis on tervis. «Miks meile tervist vaja on? See on kõige alus!» lausus ta. «Pole ühtki asja, mis tervist ei mõjuta.»

Kersti Puusild nimetas tervise edendamise kolmeks põhikomponendiks liikumist, toitumist ja vaimsust.

«See on odavaim viis end hoida,» toonitas Elo Paap. «Hulga odavam kui ravi ja rehabilitatsioon.»

Võrgustikuga koostööd tehes on Puusilla sõnul lasteaiad palju nähtavamad. «Turvalisuse teemal on meie ideid kuulda võetud seaduse tasemel,» tõi ta näite.
Koordinaatori ütlemist mööda õpivad lasteaiad ka üksteiselt, mida ja kuidas teha.

«Paneme selle terviseseemne kohe mulda!» pidas Ene Männik tähtsaks võrgustiku tööd, sest suhtlemine ja ühistegevused aitavad järjepidevust hoida. «Kuidas sa ikka suurt inimest ümber kasvatad — pisikesest peale tuleb rääkida, mis on hea.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles