Tants aitab õppida

, Raido Mägi kolleeg Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiast
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raido Mägi kinnitusel kuulub kontaktimprovisatsiooni märksõnade hulka usalduse ja valmisoleku kõrval ka minnalaskmine.
Raido Mägi kinnitusel kuulub kontaktimprovisatsiooni märksõnade hulka usalduse ja valmisoleku kõrval ka minnalaskmine. Foto: Erakogu

Eesti tantsuhariduse liit kuulutas tänavu esimest korda välja tantsija, tantsulavastaja ja pedagoogi Gerd Neggo (9. XI 1891 — 1. IX 1974) nimelise tantsuõpetaja stipendiumi võistluse.

Võistluse eesmärk oli tunnustada tööle pühendunud eesti tantsuõpetajat. Gerd Neggo preemiale esitati kolmteist kandidaati. Eesti tantsuhariduse liidu juhtkond valis nelja kandidaadi seast stipendiumi saajaks Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia kontaktimprovisatsiooni ja kompositsiooni õppejõu Raido Mägi.

Raido Mägi, räägi teest, mis viis sind tantsu juurde, ja tähtsatest mõjutustest.

Hakkasin ema tahtel kuueaastaselt tegelema võistlustantsuga. Mingil hetkel tundsin, et see meeldib mulle. Seltskond oli mõnus — teistsugune kui mõnes teises ringis. Olen muu hulgas palju sporti teinud.

Kaasaegse tantsuga hakkasin tegelema ilmselt seetõttu, et võistlustantsule oli põhikoolis lisandunud rahvatants ja Viljandi kultuurikolledži tantsu erialale astumise järel avastasin, et sain just kaasaegses tantsus kasutada kogu oma füüsist — väljendada end selle kaudu.

Äratundmisele jõudsin, kui Almer Jansu tuli meile õpetama džässtantsu. Siis tõdesin, et saan rakendada oma keha täielikult.

Millal ise Viljandi kultuuriakadeemias õpetama hakkasid?

Hakkasin, esialgu küll väikeses mahus, tunde andma 1998. aastal, kolm aastat pärast sama kooli lõpetamist. Õpetan seniajani.

Kas kõik, kes meie kooli sellest ajast on lõpetanud, on tunda saanud sinu õpetajakätt?

Jah, esimeses lennus olid näiteks Jane Miller-Pärnamägi ja Jüri Nael. Hakkasin õpetama kontakt­improvisatsiooni. Hiljem lisandusid kompositsioon ja  improvisatsioon.

Enamik meie kooli lõpetanud õpetajaid kasutab loovtantsu, kontakt­improvisatsiooni, põrandatehnikat, kaasaegset tantsu ja muidugi oma stiili: moderni või balletti. Nad saavad selle pealt oma baasi, oma õpetamiskogemuse.

Olen õpilastele alati öelnud, et ma ei ole pedagoog. Minu eesmärk on jagada neile oma kogemusi, et nemad saaksid selle pealt edasi arendada oma asja. Mina ei ole kuskil kõrgel suur guru ja nemad pole väikesed. Vastupidi: olen püüdnud nendega kaasa mõelda ja edastada kõike, mida oskan. Tunnen oma õpilaste juures samasuguseid elemente.

Mis on kontaktimprovisatsioon?

Ülikooli süsteemis pean kontaktimprovisatsiooni keha arendamiseks: sa õpid teise keha kaudu tundma omaenda keha. Sinu fookus on endas, kuid abivahendite, teise, kolmanda või neljanda keha kaudu jõuad arusaamiseni enda omast.

Kasutan noortega seda kui treeningsüsteemi, õpetamaks neid mõistma omaenda keha. Kontaktimprovisatsiooni puhul on protsess kiirem kui mõne teise tehnika puhul. Olen seda õpetanud 12 aastat, välja on kujunenud metoodika, süsteem ja harjutused, mida kasutan noorte, vanade või kogemuseta inimeste, näitlejate või laste puhul või nendega, kes pole tantsuga varem kokku puutunud. Olen loonud oma süsteemi, mis kiirendab enda tundmaõppimist.

Kontaktimprovisatsiooni märksõnade hulka kuulub usalduse ja valmisoleku kõrval ka minnalaskmine.

Missugused märksõnad iseloomustavad eesti tantsuharidust?

Arvan, et laias laastus läheb tantsuharidusel hästi — mitte ülihästi ega ideaalselt, aga ikkagi hästi. IDO tantsuvõistlused, tänavatantsuüritused... Super! Eestlased on tegijad võistlustantsus, rahvatantsus ja muudes valdkondades.

Tantsijad on sellest teadlikud ja maailmas tuntakse kindlasti siinseid tantsijaid, kuid keskmine eesti inimene ei tea vist, kui palju meil tantsuga tegeldakse. Teatakse stiile, kuid mitte seda, mis eesti tantsus toimub.

 Kui ajakirjanduses räägitakse, et eestlasi vaevavad seljahaigused, hakatakse otsima viise, kuidas neist lahti saada. Tantsuhariduse ja tervise vahel seoseid ei leita.

Millest algab tervis? Liikumisest. Tants oma stiilide paljususes tugevdab emotsionaalsust, sotsiaalsust ja füüsist.

Tants on üks odavamaid võimalusi tegelda oma füüsisega. Teadmiseks neile, kes tahavad hoolitseda oma tervise ja pensionisamba eest: see on õige koht! Ei saa üle ega ümber sellest, et eestlased on tantsurahvas. Ükski süldipidu ega klassiõhtu ei möödu selleta. Isegi korteripeol hakatakse lõpuks pigem end liigutama kui laulma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles