Noortaluniku toetust soovib saada 24 Viljandimaal alustavat ettevõtjat  

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Populaarsem tegevusvaldkond, milleks soovib toetust ligi 80 ettevõtjat, on teravilja ja muude taimekultuuride kasvatamine.
Populaarsem tegevusvaldkond, milleks soovib toetust ligi 80 ettevõtjat, on teravilja ja muude taimekultuuride kasvatamine. Foto: Marko Saarm

Põllumajanduslikku tegevust alustava noore ettevõtja toetuse soovijad esitasid põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile (PRIA) hiljuti lõppenud taotlusvoorus 182 taotlust ligi 7,3 miljoni euro saamiseks, kuid toetuste määramiseks on tänavu eelarves 5 miljonit eurot. Viljandimaalt on esitatud 24 taotlust kogusummas 958 940 eurot.

Maaelu arengukava toetus on mõeldud selleks, et aidata kaasa põlvkondade vahetusele põllumajanduses. Toetus aitab noortel tegevust alustada ning ühtlasi suureneb maal tänapäevaste teadmiste ja kogemustega põllumajandustootjate arv.

Kuni 40-aastastel põllumajanduses tegevust alustavatel sellekohase hariduse või töökogemusega ettevõtjatel on võimalik toetust saada kuni 40 000 eurot. Enamik taotlejaist soovibki toetust maksimaalses summas. Toetusest vähemalt 50 protsenti tuleb kasutada põhivara jaoks.

Populaarsemateks tegevusvaldkondadeks, milleks soovib toetust ligi 80 ettevõtjat, on teravilja ja muude taimekultuuride kasvatus, sealhulgas õlikultuurid, kaunviljad, köögivili ja heinaseeme. Puuvilja- ja marjakasvatusega tahab tegelda üle 20 ettevõtja. Üle 30 noortaluniku tahab kasvatada veiseid, sama paljud mesilasi; paarkümmend hakkab pidama lambaid või kitsi. Vähem on neid, kes plaanivad linnukasvatust, hobuste või piimalehmade pidamist. Üksikud soovivad kasvatada vürtsi-, maitse- ja ravimtaimi ning viinamarju.

Maakondadest on enim toetuse abil põllumajandusettevõtlust alustada soovivaid noortalunikke Viljandi- ja Tartumaal.

Kuivõrd soovitud toetuste summa ületab eelarvet, määrab PRIA toetused taotlustele antud hindepunktide abil saadud paremusjärjestuse põhjal. Hindamiskriteeriumid on kirjas meetme määruse lisas.

Otsused kinnitab  PRIA 19. novembriks ning maksab seejärel välja 75 protsenti määratud toetuse summast. Määrus sätestab nõuded toetuse abil äriplaani elluviimise tähtaegade ja aruandluse esitamise kohta, millest sõltub ka toetuse teise osa väljamaksmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles