Rootsist saabus koormatäis abi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht

Teisipäeval tuli Rootsist Söderhamnist abisaadetis, mida vahendas Valuoja koolile ja Viljandi haiglale Lions-klubi Viljandi Ellips.



Ture Persson on Eestis elav rootslane, kes hakkas Balti riikide abistamist koordineerima juba üheksakümnendate aastate algul. Saadetised pannakse kokku Marmaverkeni ALU keskuses, mis tegeleb töötute ja haigete aitamisega.



«Sinna toovad kasutatud kraami nii eraisikud kui organisatsioonid tervest piirkonnast,» lausus Persson, kes on vabatahtlikult korraga nii autojuht, arvepidaja kui asjaajaja.



Eestisse toomiseks valis ta välja koormatäie kasutatud mööblit, linu, tekke ja haiglavarustust. Viljandimaad on mees toetanud juba viis aastat, tänavu otsustati Valuoja kooli ja Viljandi haigla kasuks.



Haigla tehnikaosakonna juhataja Lembit Pärna sõnul kasutas raviasutus taasiseseisvumise järel aastaid välisabi, kuid praeguseks on sellest tekkinud väike varu. Ka äsja saabunud voodid jäävad esialgu reservi.



«Kõige enam läheb tarvis ratastoole ja komplektset varustust,» ütles Pärna.



Juhul kui mõni annetatud ese vajab täiendamist, on seda sobitatud olemasolevate vahenditega. Kohe kasutuskõlblikud voodiriided, käimisraamid, ratastool ja mööbel viidi haigla peahoonesse, kohendamist vajavad esemed pandi aga lattu, kust need võivad leida tee ehk teistegi abivajajateni.



«Oleme teinud selles vallas koostööd mitme raviasutustega,» lausus Pärna. Ta lisas, et haigla on kaalunud isegi Petseri raviasutuste abistamist, kuid Venemaaga asjaajamist raskendavad toll ja pikad piirijärjekorrad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles