Maratonimees otsib staadionilt kiirust

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinar Vaine uuendas Eesti juunioride maratonijooksu rekordi.
Heinar Vaine uuendas Eesti juunioride maratonijooksu rekordi. Foto: Priit Raudla

«75 puhkepäeva ja 2700 läbitud kilomeetrit,» loetleb tänavu Eesti noorte jooksumeeste paremikku kerkinud Heinar Vaine hooaja treeningupäevikut sirvides.

18aastase spordimehe jutu järgi ei erine tema treeningukava millegi poolest eakaaslaste ja konkurentide omast ning ülipikki harjutuskordigi pole selles teab kui palju. «Kui tahan püsida konkurentsis, peab maht kasvama,» kõneleb Heinar Vaine. «Eks paista, kui palju — arvan, et umbes 500 kilomeetri võrra.»

Ainult kaks viimast aastat tõsiselt pikamaajooksule keskendunud endine jalgrattur on tänavu läbinud harjutuskordadel 1000 kilomeetrit enam kui mullu. «Lõigud, pikemad ja lühemad treeningud vahelduvad, muidu arengut loota ei ole. Enamasti on nädalas üks puhkepäev,» rääkis Ants Kuusiku koostatud plaanide järgi harjutav Heinar Vaine.

Mahu märkimisväärne suurenemine on taganud noorukile tõhusa arenguhüppe. Seda kinnitavad ka tulemused ja autasud eri laadi ning mitmesuguse tugevuse ja tasemega võistlustelt.

Praegu pealesunnitud puhkepausi pidava sportlase sõnul kujunes lõppenud hooaeg talle loodetust isegi edukamaks. Oma säravamatest tulemustest nimetab ta sügisel Tallinnas joostud maratoni isiklikku ja Viljandimaa 18aastaste tippmarki 2:45.14 ning ligemale kahe ja poole minutist ajakärbet staadionil läbitud 10 000 distantsil.

Tõusev jooksutäht tunnistab endale paslikumaks pikimad distantsid ning hindab kaugemas perspektiivis oma väljavaateid heaks eelkõige maratonidel. «Mul puudub kiirus, millega läbida staadionil 5000 meetrit või veel lühemaid distantse. Tõsi küll, 10 000 tuli tänavu juba päris kenasti välja,» kõneles Heinar Vaine.

Lõppenud hooajal korjas ta Eesti meistrivõistlustelt neli medalit ning sai neist kolm just staadionil. Eesti noorte meistrivõistlustel teenis ta 5000 meetri jooksus hõbeda, 3000 takistusjooksus pronksi, poolmaratoni meistrivõistlustel hõbeda ning Staieri klubi meeskonna koosseisus veel 1500 meetri teatejooksus täiskasvanute tiitlivõistluste pronksi.

Üks väljateenitud medal jäi Heinar Vainel paraku saamata, ent mitte kesise saavutuse, vaid Eesti maratoni meistrivõistluste reglemendi tõttu: ta oli liiga noor, et kvalifitseeruda ühtegi võistlusgruppi, rääkimaks kaasa medalite jagamisel. Olgu mainitud, et sellest hoolimata oli ta rajal kõigist noorsooklassi staieritest nobedam.

Tavadistantside kõrval takistusjooksus saadud medalit nimetas Heinar Vaine juhuslikuks saavutuseks, sest spetsiaalselt selleks staadionialaks ta valmistunud polnud.

«Kobistasin rajal jubedalt,» tunnistas sportlane, kes ei olnud takistusjooksu treeninguid teinud. «Ehk proovin tuleval aastal veel,» lubas ta mõelda.

Nädala eest Holstre-Pollis korraldatud maastikujooksu 15kilomeetrisel rajal konkurentidele kandu näidanud Heinar Vaine vaevleb praegu vigastuse käes ning peab pealesunnitud puhkust. «Valu tegev lihasevenitus tuleb korralikult välja ravida, seejärel jätkan tulevaks hooajaks valmistumist,» rääkis ta.

Maagümnaasiumi abituuriumis õppiv jooksumees valmistub kohalikus talvises kliimas. «Keskendun kooli lõpetamisele. Võib-olla saan kevadel kaasa teha kusagil soojal maal mõnes treeninglaagris, kuid enamik ettevalmistumist jääb siiski kodumaale,» kirjeldas ta.

Vaine on seadnud ambitsioonika eesmärgi. «Sihikul on Eesti juunioride maratoni rekord,» teatas ta. Selle tarvis on tal vaja kärpida tänavu Tallinnas joostud tulemusest kolm minutit. Tema jutu järgi pole seda kuigi palju. «Võimalik, et üritan tulemust joosta järgmisel aastal Berliinis.»  

Rekordi üritamiseks on maailma ühe nimekama maratonijooksu suurimad eelised nooruki arvates tugev konkurents ja rohke osavõtt: üksi ei suutvat ta ennast rajal piisavalt palju sundida.

Väärikas eesmärk pikamaajooksude kuninglikul distantsil ei välista seda, et andekas sportlane osaleb edaspidigi staadionidistantsidel. Sihid on Kõpu vallas elav noormees püstitanud endale neiski. «Kiirust on kõvasti vajaka ning seda saab arendada staadionil,» möönis Heinar Vaine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles