Prokurör nõuab mõrvasüüdistusega meestele 15 aasta pikkust vangistust

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maakohtu Viljandi kohtumaja.
Tartu maakohtu Viljandi kohtumaja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis jõudis neljapäeval kohtuprotsess kahe mõrvasüüga noormehe üle kohtuvaidlusteni, mille käigus nõudis prokurör neile väga pikka vangistust.

Süüdistaja hinnangul on tõendatud nii Tiit Nüssiku (21) kui Toivo Pärna (22) süü mullu Kolga-Jaani vallas Järtsaares olnud tapmises piinaval ja julmal viisil, valdaja tahte vastaselt võõrasse ruumi ebaseaduslikus tungimises, rüvetamises ning tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises. Kohus peaks prokuröri hinnangul määrama mõlemale 15-aastase vangistuse, teatas BNS.

Et Pärnal on ka varasema süüteo eest osa karistust kandmata, peaks tema prokuröri nõudel vanglas veetma 17 aastat, seitse kuud ja 28 päeva.
Kohtualuste kaitsjad leidsid, et kohus peaks noormeeste süü kvalifitseerima kergemate paragrahvide järgi ning mõistma seega süüdistatavatele ka prokuröri nõutust kergema karistuse. Kohus langetab otsuse 22. novembril.

Esimese astme kohus langetas esimest korda selles kaasuses otsuse tänavu veebruaris, kui tunnistas Nüssiku ja Pärna süüdi tapmises piinaval ja julmal viisil, valdaja tahte vastaselt võõrasse ruumi ebaseaduslikus tungimises ning rüvetamises. Nüssik tunnistati süüdi ka tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises, kuid Pärn tunnistati talle esitatud samas süüdistuses õigeks. Nüssikule ja Pärnale oli esitatud süüdistus piinaval ja julmal viisil ning omakasu motiivil toimepandud tapmises, kuid kohtus leidis tõendamist vaid esimene kvalifikatsioon, omakasu motiiv jäi aga tõendamata.

Nii Nüssikule kui Pärnale mõistis maakohus veebruari keskel 10-aastase vangistuse. Sama otsusega tunnistas kohus Guido Špeti (31) süüdi tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ning mõistis talle kahekuulise vangistuse. Mehel vangi siiski minna ei tulnud, kuna kohus asendas karistuse kohustusega teha 120 tunni ulatuses ühiskondlikult kasulikku tööd. Töö tegemise ajal peab Špet alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele.

Suve lõpus tühistas ringkonnakohus meeste süüdimõistmise ja saatis kaasuse Nüssiku ja Pärna osas tagasi uueks arutamiseks esimese astme kohtule. Ringkonnakohus leidis, et veebruarikuine maakohtu otsus polnud piisavalt motiveeritud.

Süüdistuse kohaselt mõrvasid Tiit Nüssik ja Toivo Pärn mullu 13. juunil Viljandimaal Kolga-Jaani vallas Järtsaare külas 50-aastase mehe. Lahkudes võtsid noormehed kaasa jahipüssi koos padrunitega, surnukeha viisid aga kurjategijad Järvamaale Türi valda ning matsid metsa.

Kohtueelse menetluse käigus selgus, et päev pärast veretööd sõitsid noormehed taksoga Tallinnasse ning kuna neil polnud raha arve maksmiseks, andsid nad taksojuhile võla tasumiseni jahipüssi. Kuigi taksoteenust osutanud 31-aastasel Guido Špetil polnud relvaluba, viis ta relva maakoju.

Lõuna ringkonnaprokuröri Marja-Liina Talimaa sõnul vahistati mõrva toimepanemises esimene kahtlustatav juba 15. juunil. Päev hiljem vahistati ka teine kahtlustatav. Kolmest süüdistatavast on üks varem kriminaalkorras karistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles