Suurejooneline sünnipäevapidu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Säravas tujus juubilar, kaelas Eesti meestelaulu seltsi kingitud sall Miina Härma «Meeste laulu» nootidega.
Säravas tujus juubilar, kaelas Eesti meestelaulu seltsi kingitud sall Miina Härma «Meeste laulu» nootidega. Foto: Tambet Kask

Toronto Eesti majas tähistati 31. oktoobril väljapaistva väliseesti muusiku, Viljandi aukodaniku Roman Toi 95. sünnipäeva.

Torontos elav ooperilaulja Avo Kittask luges ette president Toomas Hendrik Ilvese tervituse, videoõnnitluse olid saatnud peaminister Andrus Ansip ja Viljandi linnapea Loit Kivistik. Kohapeal õnnitlesid juubilari muusikaakadeemia rektor Peep Lassman, Eesti kooriühingu ja meestealaulu seltsi esindajad, videotervituse olid läkitanud rahvusmeeskoor ja Sakala meeskoor.

Laulsid koorid, nende hulgas segakoor Estonia ja Toronto eesti meeskoor, kelle dirigent oli Roman Toi nende kollektiivide hiilgeajal.

Lõpuks rääkis maestro saalitäit rahvast ja kaugemaid õnnitlejaid tänades ühe legendi.

«Eesti rahvapärimuses on üks lugu, kuidas Vanapagan viskas suure kiviga Kalevipoega. See sündis minu esivanemate kodu lähedal Suure-Jaanis. See kivi on praegugi alles, kolm meetrit kõrge ja õige mitu meetrit lai. Kivi sees on jälg. See on Kalevipoja jalajälg. Kui Vanapagan kivi viskas, pani Kalevipoeg jala ette ja pidas kivi kinni. Tänane päev, lapsed, on üks niisugune jalajälg. Olen kindel, et neid on olnud varem, ja olen kindel, et selliseid jalajälgi Eesti ajalukku ja Eesti rahva südamesse tuleb veel palju-palju juurde. Jõudu teile! Tänan väga!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles