Direktori ja töötajate vahel käärib konflikt

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiratsi Rübliku lasteaia töötajad ei leia juhatajaga ühist keelt ning avaldasid direktori vastu umbusaldust.
Viiratsi Rübliku lasteaia töötajad ei leia juhatajaga ühist keelt ning avaldasid direktori vastu umbusaldust. Foto: Peeter Kümmel / Sakala / montaaž

Viiratsi lasteaia Rüblik töötajad saatsid vallavalitsusse umbusaldusavalduse direktori vastu. See oli tänavu juba teine kord, kui lasteaednikud andsid märku, et nad pole juhatajaga rahul.

«Tegelikult on õhkkond Viiratsi lasteaias pingeline olnud ligi aasta,» kinnitas üks töötajaskonna esindaja. Oma nime ta avalikustada ei soovinud olukorras, kus tema sõnul tehakse iga päev kellelegi hoiatus põhjendusega: klatšib.

Olukord Rüblikus meenutab töötaja ütlemist mööda Potjomkini küla. Direktor Eda Lauer olevat öelnud, et väliselt peab kõik ilus paistma. «Ja seda nii maja kui kollektiivi kohta,» täpsustas töötaja.

Läinud aasta suvel ametisse astunud direktori ütlemist mööda on tegu erimeelsustega, mis juhivahetusega ikka esile kerkivad. «Sellisel puhul tekib sageli personalis poolt ja vastu seisukohti,» selgitas Eda Lauer.

Tallinna ülikoolis pedagoogidiplomi saanud Lauer ütles, et on 28 aastat lasteaianduses töötanud ja tahab, et asi laheneks. Paraku pidi ta tunnistama, et on soovimatust koostööd teha ja osa töötajate vastuseisu tajunud esimesest tööleasumise päevast alates.
Töötaja tõdes, et lasteaia juhataja vastu protesteeriti ka veebruaris ning anti vallavalitsusele erimeelsustest teada.

Möödunud nädala lõpul esitatud umbusaldusavaldusele andsid juhataja väitel allkirja  pooled lasteaia kollektiivi 20 liikmest. Ta lisas, et käesoleva nädala alguseks oli osa neist meelt muutnud ning kirjalikult kinnitanud, et ei ühine siiski avaldusega.
Viiratsi vallavanem Sulev Kannimäe ütles eile, et tema kätte jõudnud umbusaldusavaldusele  on alla kirjutanud 12 Rübliku töötajat.

Ranged keelud

Umbusaldusavalduses on kirjas, et lasteaia juht ei saa aru meeskonnatööst ning pole pädev loovat kollektiivi juhtima. Töötaja väitel võib juhataja käitumist nimetada kiusamiseks. Ta tõi näiteks, et direktor on kasvatajatel keelanud omavahel kõnelda ning ametiühingu usaldusisikule olevat ta öelnud, et töötajatega võib suhelda vaid koosolekul.
«Vahepeal ei tohtinud me aiast välja minna. Väljaminekuks pidi väga mõjuv põhjus olema,» rääkis õpetaja. «Aga kuidas ma õpetan lastele aias sees liiklemist?»

Kui üks pedagoog oli läinud küsima, kas ta võib lastega territooriumilt välja minna, oli direktor öelnud, et asjast on valesti aru saadud ning muidugi võib välja minna. Töötaja sõnul näitab see, et kõik sõltub juhataja hetkemeeleolust.

Eda Lauer ütles, et kuna tegemist on lasteasutusega, peab igaüks täitma kindlaks määratud kohustusi. «Minu eesmärk on saavutada olukord, kus lastel ja vanematel oleks hea ning töötajatel samuti,» selgitas ta. Direktor tõdes, et mõnel juhul on ta juhtinud tähelepanu seadusest tulenevate töökohustuste täitmatajätmisele, kuid õpetajad võtavad seda teinekord kui loova mõtlemise puudumist.

Lapsevanem Matti Orav ütles, et ei temal ega ta abikaasal pole selle konflikti kohta midagi suuremat öelda. «Seal on midagi tekkinud küll, aga eks need probleemid tule ikka juhivahetusega kaasa,» nentis ta. «Inimesed on tööl ja lastega on kõik korras.»

Mis tegelikult sünnib?

Rübliku töötajate esitatud umbusaldusavaldus oli volikogu istungil arutusel eelmisel nädalal. Viiratsi vallavanema Sulev Kannimäe sõnul lepiti kokku, et lasteaia personaliga arutatakse juhtunut.

«Tuleb selgeks saada, mis tegelikult toimub: kas juhataja nõuab liiga palju või on midagi muud,» põhjendas vallavanem ja kinnitas, et kedagi kohe süüdi mõistma ega kuulujuttude või eriarvamuste pärast risti lööma ei hakata.

«Lapsevanemad on käinud minuga vestlemas ja nende jutt käib risti vastu kasvatajate omale,» ütles Sulev Kannimäe. «See on raske olukord.»

Erimeelsuste selgeks rääkimist pooldab ka lasteaia direktor Eda Lauer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles