Harjutage lapsed kooliaegse unerütmiga

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unearst Heisl Vaher tõdeb, et suure osa unenõusta­jate tööst ­võtab nutisõltuvusega tegelemine.
Unearst Heisl Vaher tõdeb, et suure osa unenõusta­jate tööst ­võtab nutisõltuvusega tegelemine. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Pika suvega on ­lapsed harjunud hommikuti kaua magama ja et peagi algav kooliaasta ei tooks kaasa piinavat unevõlga, oleks kaval kohe täna hakata lapsi tasapisi kooliaegse unerežiimiga hajutama.

Vahel arvavad vanemad, et lapse halvas tujus ja trotslikus käitumises on süüdi algav puberteet ja midagi pole parata, tegelikult võib “paha lapse” käitumise põhjus olla unevõlg. Ühtviisi olulised on nii une pikkus kui kvaliteet. Laps võib magada küllalt kaua, aga kui uni on mõne haiguse tõttu häiritud, kannatab ta ikka unevõla käes.

“Lapsed, nii lasteaiaealised kui teismelised, on väga tundlikud une kvaliteedi ja pikkuse suhtes. Kui öösel ei saa und täis magatud, avaldub see päevases toimetulekus nii iseendaga, kooli­töös kui suhetes koolikaaslastega,” räägib unearst Heisl Vaher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles