Sügise lähenedes sagenevad teedel kokkupõrked metsloomadega

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügise saabudes hakkavad tavapäraselt tihenema otsasõidud metsloomadele.
Sügise saabudes hakkavad tavapäraselt tihenema otsasõidud metsloomadele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suve lõppemisega ja sügise saabudes hakkavad tavapäraselt tihenema otsasõidud metsloomadele, õnnetuste kahjusummad muutuvad aasta-aastalt üha suuremaks. Salva Kindlustuse selle suve statistika põhjal ulatub metsloomale otsasõidu keskmine kahjusumma juba 3000 euroni.

Salva Kindlustuse aktsiaseltsi kindlustusdirektor Urmas Kivirüüt ütles pressiteenistuse vahendusel, et metsloomadele otsasõitude puhul inimesed enamasti õnneks viga ei saa. Paraku tuleb vahel ka seda ette, näiteks olukorras, kus kokkupõrge toimub põdraga. «Väiksemate loomadega avariid tekitavad pigem kahju ainult sõidukile, aga põder on nii massiivne, et siis võivad tagajärjeks olla juba ka inimvigastused,» märkis Kivirüüt.

«Meil oli just juhtum, kus Saaremaal tuli põdrale otsa sõitnud auto täiesti maha kanda. Inimvigastusi küll õnneks ei olnud, kuid kahjud ulatuvad siiski ilmselt üle 20 000 euro,» lausus Kivirüüt.

Juuli algusest tänaseni on Salval olnud kokku 25 loomale otsasõidu juhtumit, mille kahjusummad ulatuvad kokku üle 70 000 euro.

Urmas Kivirüüt tuletas inimestele meelde, et kohustuslik liikluskindlustus ei hüvita teele jooksnud metslooma tekitatud kahjusid ning selliste juhtumite vastu tuleks sõlmida kaskokindlustus.

Kõige kindlam viis loomale otsasõidu vältimiseks on jälgida liiklusmärke, olla eriti tähelepanelik hommikutundidel ja pimedal ajal, hoida piisavat pikivahet ning metsavahelistel teedel mitte kiirustada. Hukkunud või vigastatud suurulukist tuleb teavitada keskkonnainspektsiooni numbril 1313, avariist väiksema loomaga aga maanteeinfokeskust numbril 1510. Juhtunust tuleks võimalikult kiiresti teavitada ka kindlustusandjat.

Juulis hüvitas Salva liikluskindlustus üle 355 000 euro, mis on eelmise aasta juuliga võrreldes kasvanud lausa 70 protsenti. Kaskokindlustuses läks hüvitamisele üle 230 000 euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles