Minister: on vale arusaam, et riik annab siseturvalisuse vabatahtlike hoolde

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Andres Anvelti kinnitusel on politseinike arv taas suurenema hakanud ja Viljandimaa sai tänavu juurde kaks piirkonnapolitseinikku.
Siseminister Andres Anvelti kinnitusel on politseinike arv taas suurenema hakanud ja Viljandimaa sai tänavu juurde kaks piirkonnapolitseinikku. Foto: Eero Vabamägi

Eilses Sakalas vaatluse alla võetud maakondades töötavate politseinike arvu vähenemistrend on siseminister Andres Anvelti sõnul pöördunud ja tänavu tuli ka Viljandimaale kaks piirkonnapolitseinikku juurde. Vabatahtlike peale pole ministri kinnitusel kavas siseturvalisust üles ehitada.

Andres Anvelt, 2003. aastal oli Viljandimaal politseinikke 99, 15 aastat hiljem on neid 58. Rahvaarv maakonnas on vähenenud 56 980-lt 46 782-ni. Vähenenud on ka kuritegevus. Kas vähenemised on proportsioonis ja kas politseinike arv Viljandimaal on mõistlik? Kes otsutab, mitu politseinikku peaks Viljandi maakonnas turvalisust tagama? Kas see on poliitiline või prefektuurisisene otsus? Poliitiline otsus on politseinike üldarv riigis, kuid see, kuidas nad prefektuuride, jaoskondade ning politsei- ja piirivalveameti (PPA) tööliinide vahel jaotuvad, on PPA otsustada. Selle määramisel arvestatakse kindlasti nii elanike arvuga kui ka kuritegevuse määraga.

Endise politseiametnikuna tean selle ameti nõudmisi ja koormust, mistõttu on minu jaoks kogu aeg olnud kõige tähtsamad inimesed, nii nende palga kui ka töötingimuste parandamine. Minu eesmärk oli kohe koalitsiooni sisenedes politseinike arvu tõstmine ja esimest korda üle kümne aasta politseinike arv Eestis tänavu suureneski, seda nii piirkondlike konstaablite kui ka kiirreageerijate lisandumisel. Näiteks Viljandimaale tuli juurde kaks piirkonnapolitseinikku. Ühtekokku on PPA ametikohtade arv kasvanud tänavu vähemalt 120 koha võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles