Suvised ilmad jätkuvad

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suviseid ilmasid jagub esimese hooga kuni pühapäevani.
Suviseid ilmasid jagub esimese hooga kuni pühapäevani. Foto: HEGE-LEE PAISTE

Kuigi ilmataat on viimastel päevadel ka vihma taevast alla kallanud ning õhutemperatuuri pisut madalamaks kruvinud, on alanud nädala lõpuni oodata võrdlemisi soojasid ning päikselisi ilmasid. 

Riikliku ilmateenistuse andmeil liigub homme üle Eesti kõrgrõhuhari. Öö on selgem ja suurema sajuta. Tuul nõrgeneb ja puhub läänekaarest. Päeval jõuab Norra merele uus madalrõhkkond, mis laieneb servaga üle Skandinaavia. Tuul pöördub meil edelasse ja tugevneb. Sajuala üle mere ei jõua, küll aga areneb kohapeal pilverünki, millest kohati hoog vihma tuleb. Õhutemperatuur on öösel 7–12, rannikul kuni 17, päeval 17–21 kraadi. 

Neljapäeval koondub kõrgrõhkkond Venemaale ja tõkestab tee lääne poolt survet avaldavale madalrõhkkonnale. Madalrõhulohk ühes vihmasajuga liigub Soome poole ja meie ilm on enamasti sajuta. Kuid kahe rõhuala vastasseisu tõttu on edela- ja lõunatuul tugev. Õhutemperatuur on öösel 10–14, rannikul kuni 17, päeval 20–24 kraadi.

Reedel jätkub lääne poolt madalrõhkkonna surve. Öö ja ennelõuna on veel olulise sajuta. Keskpäevaks jõuavad vihmapilved saartele ja laienevad õhtupoolikul mandrile. Puhub tugev lõuna- ja kagutuul. Õhutemperatuur on öösel 11–15, rannikul kuni 18, päeval 22–27 kraadi.

Laupäeval liigub madalrõhulohk ühes vihmahoogudega üle Eesti. Pärastlõunal sajupilved kaugenevad ja tõusva õhurõhu foonil muutub taevas selgemaks. Tuul pöördub edelasse ja läände, on öö hakul veel tugev, seejärel jääb veidi rahulikumaks. Õhutemperatuur on öösel 12–17, päeval 18–22 kraadi.

Pühapäeva ööks tugevneb idapoolne kõrgrõhkkond ja ilm on mandril sajuta, saartele võivad kanduda lõuna poolt läheneva madalrõhkkonna vihmapilved. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul. Päeval jõuab madalrõhkkond Gotlandi lähistele ja selle sajupilved jõuavad Eesti lääneossa. Järgnevatel päevadel täpsustame, kas sadu jõuab juba keskpäevaks või alles vastu õhtut. Tuul pöördub idakaarde ja tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 8–13, rannikul kuni 17, päeval 18–22 kraadi, idapoolsetes maakondades võib paar-kolm kraadi kõrgemale tõusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles