Disainerid kogunevad Viljandimaa metsades

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kunstiakadeemia disainiteaduskonna dekaan Kristjan Mändmaa
Eesti kunstiakadeemia disainiteaduskonna dekaan Kristjan Mändmaa Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti kunstiakadeemia avatud akadeemia, tootedisaini osakonna ning TÜ Viljandi kultuuriakadeemia koostöös toimub 20.–25. augustini Viljandi lähistel rahvusvaheline disaini suvekool “Wood and Design”.

Kuuepäevane töötuba keskendub puidule, siinsele kultuurile ürgomasele inim- ja loodussõbralikule materjalile. Suvekool toob kokku osalejad seitsmest riigist. Legendaarsete disainerite Jüri Kermiku (Eesti/Suurbritannia) ning Simo Heikkilä (Soome) juhendamisel uuritakse puidu omadusi, esteetikat ja erinevaid rakendusvõimalusi. Käsitletakse ka loodushoiu ja materjalide taaskasutuse teemat.

Suvekooli praktiline osa korraldatakse Loodi puidutöökojas.

Valmis tehtud täismõõdus funktsionaalsed objektid ja ruumilised lahendused paigutatakse Männiku metsatallu asukoha eripärasid ja keskkonda silmas pidades. 

Kunstiakadeemia disainiteaduskonna dekaan Kristjan Mändmaa on suvekooli õnnestumise suhtes lootusrikas. "Juhendajateks on puidu hingeelu läbi ja lõhki tundvad, ülimalt kogenud disainerid. Jüri Kermik on uurinud Eesti puit- ja vineermööbli ajalugu ning juhatanud disainiõpet Brightoni ülikoolis Inglismaal. Simo Heikkilä vedas Aalto ülikooli puidustuudiot ning on saanud maailmakuulsaks oma loodusmaterjale rakendava tundliku disainiga. Ka osalevate tudengite taust on tugev – enamikul on olemas varasem kokkupuude puiduga ja disainikontekstis. Kahtlemata tuleb siit väga põnevaid lahendusi. Ka on Viljandi suvekooli toimumiseks lausa ideaalne paik. Siin on rohkesti inspireerivat metsamaastikku, abiks on võtta Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse rohke kogemustepagas ning lisaks on suur valik materjale ja tööriistu käeulatuses. Kindlasti ei jää meie selleteemaline ettevõtmine viimaseks."

Suvekoolis osalevad tudengid Eestist, Venemaalt, Saksamaalt, Soomest, Rootsist, Taanist, Hollandist, Prantsusmaalt, Hiinast ja USA-st. Koolidest on esindatud Eesti kunstiakadeemia, TÜ Viljandi kultuuriakadeemia, Aalto ülikool, Aarhusi arhitektuurikool, Eindhoveni disainiakadeemia, Göteborgi kunsti- ja käsitöökolledž, Moskva ahitektuurikool, Valenciennes’i kunsti ja disaini kõrgkool ning Voronezhi riiklik tehnikaülikool. Juhendajaid Jüri Kermikut ja Simo Heikkilät toetavad nõu ja jõuga Marko Aatonen Viljandi kultuuriakadeemiast ja Andres Ansper osaühingust Päikesepuu.

Rahvusvahelise suvekooli tulemusi tutvustatakse kõigile huvilistele laupäeval, 25. augustil kell 12 Männiku metsatalus.

Töötuba rahastatakse Euroopa regionaalarengu fondi Dora Pluss vahenditest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles