Pilistveres tähistatakse ERSP aastapäeva

Katariina Krjutškova
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta tagasi toimus Memento Viljandi ühenduse väljasõit Pilistvere memoriaali juurde.
Aasta tagasi toimus Memento Viljandi ühenduse väljasõit Pilistvere memoriaali juurde. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna kell 11.30 tähistatakse Pilistveres pidulikult Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei (ERSP), Nõukogude Liidu esimese demokraatliku erakonna 30. aastapäeva.

20. augustil 1988 asutasid 105 rahvuslikult mõtlevat kodanikku Viljandimaal ajaloolises Pilistvere kirikus ERSP. 

Ühe asutajaliikme Tunne Kelami sõnul peeti ERSP programmis esimest korda väljakuulutud eesmärki taastada täielikult iseseisev Eesti rahvusriik ebareaalseks, lausa provotseerivaks. «Kardeti Nõukogude armee ja võimuaparaadi karistavat vastulööki, kui ületatakse «mõistlikkuse» piir. Ometi tähistas Nõukogude Liidu esimese rahvuslik-demokraatliku erakonna moodustamine läbimurret pool sajandit kestnud kommunistliku ainupartei võimumonopolist.»

Kelami sõnul tajusid ERSP algatajad, hoolimata riskist, mida tõi endaga kaasa kommunistliku partei terroriaparaadile väljakutse esitamine, et aeg on küps poliitilise süsteemi muutuseks. «Selle asemel, et edasi loota kompartei sisemisele uuenemisele ja Moskvast lubatud reformidele, püstitas ERSP lihtsa, ent hingematvalt julge eesmärgi: muutuse aluseks on Eesti Vabariigi poliitilise sõltumatuse täieulatuslik taastamine – taastamine rahvusriigina.»

Nagu ütles Kelam, saavutas see rahvuslik alternatiiv esialgu valitsenud skeptitsismist hoolimata järgneva kolme aastaga eesti rahva valdava enamiku toetuse, realiseerudes sümboolselt samuti 20. augustil, seekord aastal 1991, Ülemnõukogu ja Eesti Kongressi kokkuleppena. «Kokkuleppena, mis on vermitud Eesti Vabariigi põhiseaduse avasõnades: Eesti Vabariigi mõte on tagada eesti rahva ja kultuuri säilimine läbi aegade.»

ERSP edukas asutamine avas Eestis tee mitme partei süsteemile. ERSP eeskujul rajati rahvuslikud sõltumatuseparteid Lätis, Gruusias ja Tatarstanis.

Pilistvere ürituse kava

Kell 11.30 kogunemine kivikangru juures.

Kell 13 pidulik jumalateenistus kirikus. Lahkunud ERSP asutajaliikmete mälestamine.

Järgneb arutelu pastoraadis «ERSP põhimõtted – rahvusriik ja rahvuslik identiteet eile, täna, homme. Mis on saanud 30 aasta tagustest ideedest ja ideaalidest?». Pilistvere koguduse vaimuliku Hermann Kalmuse eestvedamisel arutlevad Helir-Valdor Seeder, Urmas Reinsalu ja Jüri Adams.

ERSP juubeliümbriku ja -postmargi tutvustus.

Orienteeriv lõpuaeg kell 16. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles