Nägusad ja kallid mälestussambad kaunistavad Vana kalmistut

Heiki Raudla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looritsate mälestussambad Viljandi Vanal kalmistul. Nende autor, nimekas kujur Anton Starkopf lõi juba 1920. aastatel hulga range arhitektoonilise üldlahendusega reljeefi või figuuriga vääristatud mälestus- ja hauasambaid. Kunstnik rõhutas kalmistuskulptuuri skulptori tähtsust õpilastelegi.
Looritsate mälestussambad Viljandi Vanal kalmistul. Nende autor, nimekas kujur Anton Starkopf lõi juba 1920. aastatel hulga range arhitektoonilise üldlahendusega reljeefi või figuuriga vääristatud mälestus- ja hauasambaid. Kunstnik rõhutas kalmistuskulptuuri skulptori tähtsust õpilastelegi. Foto: Marko Saarm

Viljandi Vanal kalmistul üsna kabeli lähedal on kaks uhket mustast graniidist hauasammast. Ühel on kiri «Jaan Looritsa perekond» ning teisel seisab kõrgemal ja silmatorkavamalt Elmar Looritsa nimi. Mingit infot sammaste autori kohta aga polnud.

Otsustasin uurida, kes olid Looritsad ja kes need sambad tegi. Teadsin vaid seda, et Viljandis Eha tänav 1 on maja, mida vanemad inimesed kutsuvad seniajani Looritsa majaks. Huvitav on seegi, et selles majas on mõnda aega elanud dirigent Roman Toi ja karikaturist Evald Reier.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles