Idee­võistluse võitsid Viljandist pärit arhitektid

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal anti teada Tartu ülikooli loodusmuuseumi uue ekspositsiooni ja sisekujunduse ideevõistluse võitjad. Viie töö hulgas peeti parimaks kavandit «Mets» arhitektuuribüroolt KOKO Arhitektid. Töö autorid on Raivo Kotov (kollektiivi juht), Liis Lindvere, Raili Paling, Andrus Kõresaar, Indrek Mikk ja Maris Kahr.

«Võidutöö «Mets» läheneb asjatundlikult meie muuseumi kollektsioonide eksponeerimise vajadustele ning pakub sisukaid lahendusi loodushariduse edendamiseks,» kõlas Tartu ülikooli loodusmuuseumi direktori Urmas Kõljala selgitus.

Kaks «Metsa» autorit, Raivo Kotov ja Andrus Kõresaar kuuluvad Jakobsoni gümnaasiumis Rein Grünbachi kunstitundides tuule tiibadesse saanud Viljandist pärit arhitektide hulka.

Raivo Kotov ütles, et KOKOs on töötanud veel mitu kunagist viljandlast, kes nüüd on omaette tegutsema asunud.

«Et me viimasel ajal oleme põhiliselt tegelnud muuseumide projekteerimisega ja ülesanne oli päris huvitav, siis lõime kaasa,» rääkis ta ülikooli loodusmuuseumi projektist.

Eksponeerimispinda on Vanemuise tänav 46 hoones vähevõitu, aga ruumid on kõrged, üle viie ja poole meetri. Nii tekkiski arhitektidel idee kujundada ekspositsioon metsana ja panna sinna elama kõik loomad, kes metsas elada võiksid, osa neist ka puude otsa.

Uuendatud loodusmuuseum avab plaanide kohaselt uksed ületuleval suvel.
Viljandis tegeleb KOKO praegu lauluväljaku detailplaneeringuga.

«Seal on kavas rajada avalikud tualetid, ruumid esinejatele, laoruum ja üks maja moodi asi ka. Kavandasime selle muldkehandisse, et see mõjuks võimalikult naturaalselt,» rääkis Raivo Kotov.

2000. aasta EXPOl äratas Raivo Kotovi ja Andrus Kõresaare projekteeritud Eesti paviljon oma lainetavatest proganditest katusega suurt tähelepanu.

Küsimuse peale, kas kätte on jõudnud juba soliidne iga, mil porgandeid enam ei projekteerita, hakkas Raivo Kotov naerma ja ütles, et eks neid porgandeid tule kindlasti veel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles