Soomaa rahvuspargi juubelil näeb ühepuulootsikute sõitu

Martti Reinet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traditsioonilist haabjasõitu saab Soomaal näha üsna sageli.
Traditsioonilist haabjasõitu saab Soomaal näha üsna sageli. Foto: Erakogu

Soomaa rahvuspark tähistab oma 25. sünnipäeva rahvusvahelise lootsikuseminari, kohvikutepäeva ja haabjasõiduga, millele saab kaasa elada Riisa ja Meiekose sildadel ning jõeäärsetes taludes.

Keskkonnaameti pressiesindaja Sille Ader rääkis, et homme lõuna paiku algab Soomaa rahvuspargi külastuskeskuses seminar ühepuulootsikutest ja teistest ürgsetest paaditüüpidest, kus Miran Enic Sloveeniast, Niall Gregory Iirimaalt ning Aivar Ruukel Eestist tutvustavad ühepuulootsikute ajalugu ja piirkondlikke erinevusi.

Soomaal tegutsev keskkonnaameti kultuuripärandi spetsialist Sandra Urvak märkis, et vanasti olid ühepuulootsikud Soomaal traditsioonilised liikumisvahendid. Igas peres oli vähemalt üks lootsik, millel sõuti püsti seistes ning mida juhiti pika mõlaga.

"Teadaolevalt kandis kõige suurem lootsik korraga 13 meest," tähendas Urvak ning kinnitas, et ka tänapäeval saab Soomaal kokkuleppel haabjaomanikuga lootsikusõitu proovida. Tema sõnul on ühepuupaadid olemas näiteks Tohera külas Saarisoo talus.

"Igapäevaseks liiklemiseks kasutatakse seda siiski harva, praegu on popimad veesõidukid kanuud või süstad,” nentis Urvak. 

Päev jätkub Aderi jutu järgi kell kaheksa õhtul Riisa rantšos, kus saab vaadata nelja filmi ühepuupaatidest: Mark Soosaare filme “Ühepuulootsik" ja “Emavene", Venemaa linateost “Tee omale ise haabjas" ning inglisekeelset filmi “The Birth of a Dugout Canoe". 

Riisa rantšos on avatud ka Sandra küla perenaiste ja laste pop-up-kohvik. Aderi ütlemist mööda ootavad külalisi ka teised Riisa küla pered, kes pakuvad kodukohvikutes maitsvaid hõrgutisi ja tutvustavad külaelu.

Laupäeva keskpäevast saab Aderi sõnade kohaselt kaasa elada suurele haabjasõidule Raudna ja Halliste jõgel Meiekose laagriplatsilt Jaagussaarde ja tagasi, kus ilusõitu teevad ühepuupaadid. "Sõidule on oodata ligi 15 lootsikut ning sellega tähistatakse ka Eesti looduse päeva Soomaa traditsioone järgides," sedastas ta.

“Ootame Soomaale looduse- ja kultuurisõpru, et jagada nendega võimalust näha ja kogeda midagi erakordset, eestlaslikult ürgset ja ehedat loodust, sooja vastuvõttu ja toredaid ühistegevusi,” lausus Sandra Urvak.

Sündmused on kõigile huvilistele tasuta ning nendega tähistatakse Soomaa rahvuspargi 25. tegutsemisaastat.

Seminari korraldavad kogukond nimega "Early Watercraft – A Global Perspective of Invention and Development", keskkonnaamet ja mittetulundusühing Eesti Haabjaselts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles