Seitse vööd valmisid meistril korraga

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu muinasjutus: seitse ühe hoobiga. Just nii kooti need kirivööd.
Nagu muinasjutus: seitse ühe hoobiga. Just nii kooti need kirivööd. Foto: Kersti Roosmaa

Kondase keskus näitab seitset Paistu kirivööd, mis on kootud kirivööraami abiga suurtel kangastelgedel ühekorraga.

Iga kirivööd teinu teab, et tavapärane on teha korraga üks vöö.

Vööd kudus Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala üliõpilane Kersti Roosmaa, olles praktikal Tarvastu käsitöökojas Riina Salmi juures. Käsitöömeister Riina Salm on varemgi teinud raamiga vöökudumise koolitusi.

Näha saab ka niietusskeeme ning kaht kirivööraami. Vanem neist kuulus Riina Salmi õpetajale Ursula Hallemaale. Selle valmistasid 1947. aastal Tartu ARSi meistrid Liidia Mälksoo «Kangakudumise käsiraamatus» leidunud jooniste järgi.

Näitus on käsitööhuvilistele vaadata Kondase keskuse trepiruumis 16. novembrini. Pärast näitust hakkavad samad vööd Viljandi kultuuriakadeemia tantsu eriala naisüliõpilaste piha ümber tantsu lööma.

30. oktoobril kell 12 on Kondase keskuses võimalik kohtuda Riina Salmi ja Kersti Roosmaaga ning kuulata 90aastase kirivöömeistri Ursula Hallemaaga nädal tagasi Tartus tehtud intervjuud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles