Mulgi uudise

Kristi Ilves
, «Mulgi uudiste» tegije
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mulgikeelsed uudised on «Sakalas» ja Vikerraadios kaks korda kuus. Rubriiki toimetab Kristi Ilves Tarvastu kandist.

Karksin tulep kihelkonnapäev

Joba sii lauba, 29. oktoobrel kell üits akkas Karksi valla kultuurikeskusen edimene Mulgimaa kihelkonde päev.

Ettevõtmise pääkõrraldei Kai Kannistu ütel, et kik viis Mulgimaa kihelkonda om ette valmisten kava, kos tutvustedes tõistele oma kihelkonna aalugu, kombit, rahvarõõvit ja kikke, mes sellen kandin esiärälikku olli või om. Pallu tulep tantsu, laulu ja nalla. Üles astuve 400 esinejet üle Mulgimaa.

Käsitüümeistre ja mulgi süüke tegije saave kah oma kraamige kaubelde. Õdaku, ku ülesastmise om vaadetu, akkas simman.

«Ku Mulgi pidu akkas oleme üle aaste, sis samamuudu võis olla kihelkonnapäev, sis oles egä aaste mulkel üits suur ettevõtmine, kos esi üles astu ja tõisi vaadete,» arvas Kai Kannistu.

Raha kihelkonnapäevä läbiviimise jaos tulli kultuuriministeeriumi Mulgimaa kultuuriprogrammist ja Karksi vald panni kah õla ala.

Oodetu om kik uvilise Mulgimaalt ja kaugembelt kah, piletiraha ei ole vaja massa.

Villändimaa kige uvvemb lehmälaut om Soe pääl

Karpo, kes kasvates Tarvastu vallan villä ja piimäkarja, om Vardja suurvarmin valmis saanu peris uvve lauda. Lauda vallategemisepidu om riidi, 28. oktoobrel ja lehmä lastas sissi puulbe.

Karpo päälik Kalev Nurk kõnel mulgi uudistele, et vastsese lauta mahus 360 lüpsilehmä, noore looma jääve vanasse lauta, midä om kah plaan akate kõrda tegeme. Ku prilla om Karpol 350 lüpsilehmä ja noore looma pääle selle, sis aastevahetuses pias oleme 400 piimäandjat ja edespidi om plaan jõuda 760 lehmäni.

Euruupa Liidu toetuste kotta arvas Kalev Nurk, et nii teeve Eesti põllumehel meele peris apus, sest sedäviisi om rasse tõiste riikege konkuriiri.

Sii ei ole kah põllumeeste arust õige asi, et pallald puul maaelu toetustest andas Eestin tuutmise jaos. «Me võime ju neid kiike ja küläplatse eururahage ehite, a ku inimestel ei ole tüüd ja leibä, sis ei ole siandsist asjust kasu,» arvas Nurk.

Aalehe «Äripäev» pingeria järgi om Karpo Villändimaa ettevõtete ulgan 18. Tarvastu vallan om ta selle tulemusege edimene. Aaste varemb olli Karpo maakonnan 81. koha pääl. Edesiminek om silmäge nätä.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles