Viljandlannad tegid loodusraamatu kõige väiksematele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autorid Eha Roosalu ja Katri Smitt raamatu esitlusel.
Autorid Eha Roosalu ja Katri Smitt raamatu esitlusel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eha Roosalu ja Katri Smitt esitlesid neljapäeval Viljandi linnaraamatukogu lasteosakonnas lastele mõeldud raamatut «Üle läve. Loodus meie ümber».


«See on nii foto-, loodus- kui luuleraamat. Eelkõige aga ikkagi lasteraamat, kus on põnevaid leide ka täiskasvanutele,» tutvustas raamatu tekstide, mõne foto ja kujunduse autor Katri Smitt.

Ta lisas, et see pildirohke köide teeb lugejad tuttavaks nende loomade, lindude ja taimedega, kellega nad kohtuvad koduuksest väljudes. Sellest on tulnud ka raamatu pealkiri.

Viimase kahe aasta pildid

Fotode autor Eha Roosalu kõneles, et pärast oma esimese raamatu ilmumist 2006. aastal hakkas ta kohe mõtlema järgmisele.

«Mul oli palju loodusfotosid ja soovisin midagi teha lastele,» kõneles naine, kes on loodust jäädvustanud juba tosin aastat. Raamatusse koondatud pildid on ta teinud enamasti viimase kahe aasta jooksul, kogudes teadlikult uue teose materjali.

Enamik fotosid on Viljandist, kuid mõni on tehtud põhjarannikult ja Hiiumaalt. «Fotodele on jäänud ka võõraid lapsi ja loomi ning ma loodan, et nad ei pahanda selle pärast,» sõnas fotograaf.

Mõeldud väikesele lugejale

Katri Smitt hakkas raamatule mõtlema suve algul, kui Eha Roosalu oli talle koostööettepaneku teinud.

«Siinsed tekstid ei ole pikad ja põhjalikud, pigem saab laps selle raamatu abil teha loodusega esimest tutvust,» kõneles Smitt. «Paljud luuletused on trükitud suurte tähtedega, et lugeda saaksid ka need lapsed, kes veel kirjatähti ei oska.»

Raamatut kokku pannes pidas Smitt silmas viie- kuni kaheksa-aastasi lapsi. «Kindlasti on seal aga uudist ka emadele ja isadele,» lisas ta.

Fotograaf Eha Roosalul on see teine raamat, 2006. aastal ilmus tema fotoalbum «Minu Viljandi pärlikee».

Katri Smitti sulest tuli kevadel raamat «Varesejalakiri». Samuti on ta liiklusõpikute «Lugusid liiklusest» ning «Jete ja Jasperi käigud» autor. Katri Smitt on loonud veel liiklusalase kaardimängu «Roheline tuli».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles