Arbuus sobib ka muuks kui paljalt söömiseks

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arbuus sobib nii omaette söömiseks kui toitude sisse.
Arbuus sobib nii omaette söömiseks kui toitude sisse. Foto: Shutterstock

Mahlase viljalihaga arbuuside kõrgaeg on käes. Kuigi enamik eelistab süüa arbuusi palaval suvepäeval niisama, sobib see hõrgu viljalihaga kõrvitsalaadne vili ka salatitesse ja magustoitudesse. Ja ta teeb tervisele pigem kasu kui kahju.

Toitumisringkondades ei valitse siiski täielikku üksmeelt arbuusi kasulikkuse suhtes. Selgemast selgem on, et see lõunamaine vili on kahjulikult magus ja süsivesikutest pungil. Samas on see ohutult vesine ja mineraalainete poolest kosutav. Enamik arbuusisorte sisaldab vähemalt kümme protsenti suhkrut. Viljaliha veesisalduseks arvestatakse ligikaudu 95 protsenti.

Arbuusi on tituleeritud suure lükopeenisisalduse tõttu lausa looduslikuks Viagraks, mis aitab kaasa sperma heale käekäigule ning hoiab eemal eesnäärmevähi. Lükopeenirohkus aitavat ära hoida ka luude hõrenemist ja diabeeti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles