Arbuus sobib ka muuks kui paljalt söömiseks

jaga E-post prindi artikkel saada vihje Loe ja lisa kommentaare

Arbuus sobib nii omaette söömiseks kui toitude sisse.

FOTO: Shutterstock

Mahlase viljalihaga arbuuside kõrgaeg on käes. Kuigi enamik eelistab süüa arbuusi palaval suvepäeval niisama, sobib see hõrgu viljalihaga kõrvitsalaadne vili ka salatitesse ja magustoitudesse. Ja ta teeb tervisele pigem kasu kui kahju.

Toitumisringkondades ei valitse siiski täielikku üksmeelt arbuusi kasulikkuse suhtes. Selgemast selgem on, et see lõunamaine vili on kahjulikult magus ja süsivesikutest pungil. Samas on see ohutult vesine ja mineraalainete poolest kosutav. Enamik arbuusisorte sisaldab vähemalt kümme protsenti suhkrut. Viljaliha veesisalduseks arvestatakse ligikaudu 95 protsenti.

Arbuusi on tituleeritud suure lükopeenisisalduse tõttu lausa looduslikuks Viagraks, mis aitab kaasa sperma heale käekäigule ning hoiab eemal eesnäärmevähi. Lükopeenirohkus aitavat ära hoida ka luude hõrenemist ja diabeeti.

Tagasi üles