Ehituse hind ehmatas Vana-Võidu kutsekooli

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsekooli peamaja asub Vana-Võidu mõisas. Kui veel mullu reaalsena tundunud plaan oleks teoks saanud, oleksid töömehed mõisa juurdeehitise lammutanud ning kool oleks kolinud mõnisada meetrit eemale.
Kutsekooli peamaja asub Vana-Võidu mõisas. Kui veel mullu reaalsena tundunud plaan oleks teoks saanud, oleksid töömehed mõisa juurdeehitise lammutanud ning kool oleks kolinud mõnisada meetrit eemale. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ehitushindade tõus lükkas uppi Vana-Võidus asuva Viljandi ühendatud kutsekeskkooli plaani rajada endale täiesti uus õppehoone ning taastada mõisahoone kunagises hiilguses.

Kui peaaegu kaks aastat tagasi ehitust kavandama hakati ning riigilt ka raha saadi, arvutati kolmest omavahel ühendatud majast koosneva kompleksi hinnaks kõige rohkem 7 miljonit eurot. Nüüd tegid viis ehitusfirmat oma pakkumise ja kõige odavam neist oli 11 miljonit. Sellist raha koolil ja riigil pole.

Kompleks jagati tükkideks

Viljandi ühendatud kutsekeskkool kavatses veel sel aastal hakata vana mõisapargi serva ehitama uut õppekompleksi. Sellesse oleksid pidanud tulema kutseõppeks vajalikud töökojad ja laborid ning üldõppe klassitoad. Nõukogude ajal rajatud juurdeehitis oli plaanis lammutada ning mõisa peahoone taastada kunagises ilus.

Kutsekooli juhid on kogu sügise töötanud selle nimel, et vähemalt osa plaanist ellu viia.

Kompleksi ehitus on kaheks lahutatud ning seda majaosa, kus oleks tavalistes klassiruumides hakatud andma üldaineid, enam ei kavandatagi.

«Tulemus on veidi kahvatum, aga midagi olulist see uppi ei löö,» kinnitas ühendatud kutsekeskkooli direktor Tarmo Loodus.

Koolijuht loodab võitu

31. oktoobriks ootab kool hinnapakkumisi ehitajatelt, kes oleksid valmis rajama  tehnoloogiaõppehoone. Sellesse majja peaksid tulema kõikvõimalikud töökojad ja laborid autoremondilukksepadele, puuseppadele, metallitöö õpilastele ning ehitajatele.

Samal ajal valmistatakse ette dokumente ja projekte, et veebruariks leida kompleksi teise osa ehitaja. Sinna on kavandatud näiteks õppeköögid ja IT laborid.

Tarmo Loodus avaldas lootust, et uuel moel tegutsedes saavutab kool rahalise võidu. Et väikeste etappide puhul saab riigihanget korraldades esitada ehitusfirmale väiksemaid nõudmisi, on loota rohkem pakkumisi. Ebaõnnestunud suurehituse konkursil osales viis pakkujat, seekord on riigihanke vastu huvi tundnud aga juba 18 firmat. Looduse hinnangul võib tihedam konkurents ka hinda allapoole viia.

Kui kõik õnnestub ja uued hinnapakkumised mahuvad kooli eelarvesse, alustab direktor järgmisel kuul ehitusfirmadega läbirääkimisi ning parimal juhul võiks varakevadel esimese etapi ehitus Vana-Võidus alata. Valmis maja tahab Loodus näha juba aasta lõpul.

Mis saab edasi praegusest mõisahoonest, mille küljes on suur juurdeehitis, Loodus eile öelda ei osanud. Kava järgi peaks selle renoveerimiseks raha tulema Eesti enda eelarvest kas 2013. või 2014. aastal. Esialgu jäävad sinna kindlasti kõik üldainete õppeklassid. «Ootame ära järgmised ehitajate hinnapakkumised ja siis saame edasisele mõtlema hakata,» sõnas Loodus.

Vana-Võidus kutsekooli keskuses on euroraha toel valminud uued õpilaskodud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles