Eesti kõrgeim maakiriku torn on hullus seisus

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torni akende kohalt on plekid lahti, nii et pastor Hermann Kalmus sai sealt fotograafile tervituseks lehvitada.
Torni akende kohalt on plekid lahti, nii et pastor Hermann Kalmus sai sealt fotograafile tervituseks lehvitada. Foto: HEGE-LEE PAISTE

Pilistvere kiriku torn, mille tipp küünib põrandast 70,35 meetri kõrguseni, vajab hädasti remonti, et vihm konstruktsioonidele liiga tegema ei hakkaks.

Torn on vastu pidanud peaaegu kolmkümmend aastat. 1983. aastal Pilistverre vaimulikuks asunud Vello Salum lasi toona troostitus seisus olevas pühakojas teha remondi, värvida seestpoolt puitosad ja lubjata hoone väljast. Seejärel taastas ta 1990. aastal torni. Nagu nüüdne kirikuõpetaja Hermann Kalmus tõdes, oli see uskumatu vägitükk. Tõsi, õigeid kirikuehitajaid toona palju võtta ei olnud ning nõukogudeaegne töökvaliteet oli kehv ja kõike tehti kiirustades. Praegune vaimulik on viimased kümme aastat katuse pärast suurt muret tundnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles