Maailmakoristuspäeva meeskond kutsub eestlasi prügi märkama

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
15. septembril alustab ligi 150 riiki Eesti juhtimisel maakera koristamist.
15. septembril alustab ligi 150 riiki Eesti juhtimisel maakera koristamist. Foto: Elmo Riig

Enne veel, kui 15. septembril ligi 150 riiki üle maailma alustab Eesti juhtimisel maakera koristamist, on inimesed oodatud appi ja prügistatud paikadest teada andma. Mobiilirakendusega World Cleanup saab kaardile märkida kõige prügisemad paigad ka Eesti metsades ja rannikutel.

Kardistamine

Kui sa liigud looduses ja komistad mõne suurema prügihunniku otsa, siis märgi see prügikaardile, kasutades rakendust World Cleanup. Kui sa tead oma kodukoha lähedal mõnda säärast paika, kuhu inimesed on lihtsalt metsa alla prügi toonud, märgi see kindlasti kaardile. Kui aga leiad väikese prügi, korja see lihtsalt üles ja viska prügikasti!

• Lae telefoni World Cleanup (iOS, Android) ja registreeri end kasutajaks.
• Ava rakendus, pildista prügihunnik üles, täida vajalikud lahtrid ja lae leitud prügipunkt üles.
• Korda kaardistamist järgmise hunniku juures.

Kogu vajalik info ja juhendid on Maailmakoristuse aadressil www.maailmakoristus.ee/prygikaardile.
 
 

Maailmakoristuspäeva juhi Eva Truuverki sõnul on prügi kaardistamine väga tähtis sissejuhatus maailma ajaloo suurimale kodanikualgatusele, mis on saanud alguse Eestist ja mida veidi rohkem kui kuu aja pärast juhitakse siitsamast.

Eva Truuverki sõnul on kaardistamise eesmärk luua prügiandmebaas, et näha probleemi ulatust. «See on vajalik info teadlastele, kes saavad selle pealt analüüsida ja välja töötada lahendusi, kuidas prügi vähendada. Selleks on kokku pandud eraldi ülemaailmne «Teeme ära!» teadlaste meeskond, kes hakkab kogutud andmetega edasi töötama,» selgitas Truuverk.

«Maailmakoristus on Eesti riigi suurim kingitus maailmale meie 100. sünniaastapäeval ja meil kõigil on põhjust selle algatuse nimel eriliselt pingutada. Seetõttu on meil sulle suur palve: palun tule aita meil üles leida just need sinu kodukoha lähedal asuvad kõige suuremad prügihunnikud,» lausu ta.

Prügi kaardistamine on lihtne. Selleks tuleb alla laadida World Cleanupi rakendus, kaardista looduses liikudes teele jäävad prügihunnikud, teha rakendusega foto, märkida prügi asukoht ja koostis ning laadida üles.

Eesti koristustiimi juhi Raimo Matvere sõnul saab prügi kaardistamist ühendada näiteks ettevõtete ja asutuste suvepäevadega, koolitus- ja motivatsioonipäevade või meeskonnaüritustega. Nagu ta selgitas, pannakse kaardistamise tulemusena paika koristuspäeva plaan, kuhu ja kui palju inimesi koristama saata.

«Samuti on kõik teretulnud tulema 15. septembril välja ja andma oma väärtuslik panuse koristuspäeva õnnestumisse,» kõneles  Matvere, kelle sõnul plaanitakse Eestis keskenduda peamiselt metsadele, aga ka mererandadele ning järvede ja jõgede kallastele.

Koristuspäev saab teoks koostöös Eesti maaomanike, omavalitsuste, jäätmekäitlejate, Eesti ettevõtete ja inimestega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles