Välismaa petturid püüdsid Viljandimaa ettevõttelt raha välja kavaldada

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petturid püüavad vale maksekorraldusega saada kätte summasid, mis on eraisikutele suured, kuid ettevõtetele tavalised.
Petturid püüavad vale maksekorraldusega saada kätte summasid, mis on eraisikutele suured, kuid ettevõtetele tavalised. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui tavaliselt püüavad kirja teel tegutsevad petturid raha kätte saada eraisikutelt, siis nüüd on üks skeem sihikule võtnud ettevõtjad.

"Praeguseks on meile Viljandimaalt laekunud üks tähelepanek uuest petuskeemist, millega välisriigi kelmid püüavad meie ettevõtjatelt priskeid summasid välja meelitada," andis teada Viljandi politseijaoskonna piirkonnavanem Meelis Lill.

Tema sõnul on firmasid tüssata soovivate petturite tegutsemisskeem iseenesest lihtne ja piisava tähelepanelikkuse korral ka kergesti murtav.

"Kelmid loovad asutuse juhi töömeilikontoga väga sarnase uue aadressi ja saadavad sealt teate ettevõtte raamatupidajale tungiva korraldusega teha üks välismaine kiirmakse. Summa suurus on eraisiku mõistes suur, kuid ühele ettevõttele mitte midagi märkimisväärset," kirjeldas piirkonnavanem praegu käibel olevat skeemi. Tähelepanu väärib seejuures, et ülekannet oodatakse just välismaisele pangakontole.

Viljandi piirkonnavanema sõnul aitavad ülesseatud lõksu sattumist vältida asutusesisene suhtlus, täpsus ja tähelepanelikkus. "Kui ühe ettevõtja töötaja meiliboksi laekub sellise sisuga teade, ei tee paha korraldus suuliselt üle täpsustada. Omavaheline suhtlus on kõige alus ja taas kord kehtib tuntud ütlemine, et usalda, aga kontrolli," soovitas Lill.

Seni on Lõuna-Eestis teada üks selline ettevõtte tüssamise katse, mis õnneks töötajate tähelepanelikkuse tõttu ei õnnestunud. Politsei loodab, et ka kõik teised asutused ja sealsed töötajad üle Eesti on samavõrd tähelepanelikud ja kainelt kalkuleerivad ning võõrastel kelmidel end petta ei lase. Kui aga mõne asutuse postkasti peaks siiski tulema säärase sisuga e-kiri, palub politsei sellest numbrile 112 helistades ikka teada anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles