Küttepuude hinna langust pole lähemal ajal oodata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttepuiduturul jätkub mõõdukas ja pidev hinnakasv.
Küttepuiduturul jätkub mõõdukas ja pidev hinnakasv. Foto: Elmo Riig

Erametsakeskuse teise kvartali puiduturu ülevaatest nähtub, et kui paberipuiduturul hakkab hinnalagi kätte jõudma, siis küttepuiduturul pole lähiajal veel hinnalangust oodata.

«Suured lepingud, mis sõlmitud järgmiseks kütteperioodiks, on hoopis teisest puust aastatagusega võrreldes. Samas ei maksa oodata ka lõputut hinnatõusu,» kirjutab Heiki Hepner Erametsakeskuse teise kvartali puiduturu ülevaates.

Nimelt on küttepuiduturul jätkunud mõõdukas, kuid pidev hinnakasv juba 2017. aasta algusest. Kui tänavu veebruaris ületas hind 30 euro piiri, siis mais ületas tihumeetri hind juba 31 euro piiri ja jõudis poolaastaks 31,39 euro tasemele. See on taas uus hinnarekord. Aastaga on hind kasvanud 41,5 protsenti ja poolteise aastaga ehk 2017. aasta algusest 54 protsenti.

Riigimetsast müüdav küttepuit on aga viimase kolme kuuga 2,3 protsenti odavnenud. Aastataguse ajaga võrreldes on hind siiski 14,6 protsenti kasvanud.

Samal ajal hakkab paberipuiduturul hinnalagi kätte jõudma. Kui 2017. aasta lõpus olid paberipuidu hinnad väga head ning aasta alguses kasvasid veelgi, siis nüüd on võrreldes eelmise kvartaliga kasepuidu hind 1,9 protsenti langenud.

Okaspuu- ja haavapuidu hind on jätkanud kasvamist ning püstitanud uued hinnarekordid. Esimese kvartali lõpuga võrreldes on okaspuupuit kallinenud 4,3 protsenti ja haavapuit 1,4 protsenti. 2017. aasta juuniga võrreldes on hinnakasv aga väga palju suurem. Kase- ja okaspuupuidu hinnakasv jääb 82–83 protsendi piiresse ning haavapuidul on see ligi 55 protsenti.

Ka riigimetsast müüdav paberipuit on kallinenud. Kvartaliga on enam kallinenud männipuit 38 protsendiga. Kasepuit on kallinenud ligi 32,5, kuusepuit 29 ja haavapuit ligi 25,5 protsenti. 2017. aasta juuniga võrreldes on männipuidu hind kasvanud lausa 122,6 protsenti. Kuusepuit on samal ajal kallinenud enam kui 81 protsenti, kasepuit ligi 95 protsenti ja haavapuit ligi 65 protsenti.

«Majandusel läheb hästi ja puidu hinnad on endiselt head. Nõudlus palkide järele püsib ja saeveskite ladudes on veel ruumi. Paberi ja tselluloosi järele on maailmas nõudlus olemas ja isegi kui paberipuidu hinnad mõningal määral langevad, on need endiselt head,» lisab Hepner puiduturu ülevaates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles