Suurmehe sünniaastapäeva auks kuulutati välja essee- ja luulevõistlus  

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Tõnissoni 150. sünniaastapäeva tähistamiseks alustati sel kevadel Mursi talupargi rajamist. 
Jaan Tõnissoni 150. sünniaastapäeva tähistamiseks alustati sel kevadel Mursi talupargi rajamist. Foto: Elmo Riig

22. detsembril on Jaan Tõnissoni 150. sünniaastapäev ning selle väärikaks tähistamiseks on Tänassilma küla selts, Kalmetu põhikool ja Viljandi vallavalitsus kuulutanud välja luule- ja esseevõistluse teemal «Eestlane olla on uhke ja hää».

Korraldjate selgitust mööda tuleneb teemavalik Jaan Tõnissoni suurest eestluse- ja maa-armastusest. 

Võistlema on oodatud Viljandi valla koolide ja Viljandi gümnaasiumi õpilased. Tööde esitamise tähtaeg on 31. oktoober.

Luulevõistlusele on oodatud vabas vormis omaloomingulised luuletused, mis vastavad teemale. Esseevõistlusele on oodatud tööd, mis on isikupärase mõttemaailma ja keelekasutusega ja väljendavad autori mõtteid võistluse teemal.

Võistlustöö tuleb anda kinnises ümbrikus, millele on kirjutatud «Eestlane olla on uhke ja hää» ja autori varjunimi, oma kooli huvijuhile. Ümbriku sisse paneb autor oma töö ja eraldi kinnise ümbriku järgmiste andmetega: varjunimi, ees- ja perekonnanimi, kool ning klass.

Paremaid autasustatakse 18. detsembril Kalmetu põhikoolis korraldataval Jaan Tõnissoni 150. sünniaastapäevale pühendatud meenutuspäeval. Esikoha saajad kannavad oma tööd seal ka ette. Kõik võistlustööde esitajad saavad osaleda tasuta ekskursioonil Eesti Rahva Muuseumis 2019. aasta jaanuaris.

Viljandi vallas Surva külas Mursi talus sündinud Jaan Tõnisson oli oma tegevuses rahvuslik ideoloog ning võistluse korraldajate sõnul on meiegi eesmärk eestlust väärtustada, seda just kasvava põlvkonna hulgas.

Jaan Tõnissoni 150. sünniaastapäeva puhul annab Eesti Pank välja hõbedast meenemündi, millel  on kujutatud tema portree. Võidutöö autor Sebastian Mikolajczak on rahvusvaheliselt tuntud Poola medali- ja mündikunstnik.

15-eurose nimiväärtusega hõbemünt jõuab ringlusse tänavu detsembris. Müntide tiraaž on 5000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles