Jaak Allik peab ETV seriaali käkerdiseks

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik
Jaak Allik Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Ugala nõukogu esimees Jaak Allik nimetab ETV-s linastuvat seriaali "Tuulepealne maa" propagandistlikuks käkerdiseks, mille stsenaarium on labasuse tipp.

"Lõhnab, nagu oleks kokku traageldatud filmist "Nimed marmortahvlil", "Wikmani poistest" kui ka mingisugustest Gailiti romaanidest," heidab ta "Õhtulehes" ette nõrka käsikirja. "Puuduvad originaalsed ideed ja kogu ajalookäsitlus jääb algkooliõpiku tasemele. Tegu on äärmise, nii kunstilise kui dramaturgilise primitivismiga."

Samal teemal võttis ta sõna "Teater.Muusika.Kino" detsembrinumbris, kus leidis, et mõnikord võiksid näitlejad (kas või kollektiivselt) rusika lauale lüüa ja keelduda täielikus jampsis osalemast.

Seriaalis Konstantin Pätsi kehastav Endla teatri näitleja Indrek Taalmaa leiab, et episoodid, mida ta ise on näinud, on tema meelest väga professionaalselt tehtud.

"Alati saab öelda, et võiks võimsam ja parem olla, kuid eks see ole ka rahade taga kinni. Vahendid olid sellised nagu nad olid, aga kriitikaks küll põhjust pole," arvab Taalmaa.

Teine sarjas kaasalööja, kes ei soovinud kolleege avalikult kritiseerida, möönis siiski, et sarja ei tehtud sugugi kogu aeg täie hingega. Tema sõnul polnud peaosatäitjad alati teksti pähegi õppinud, rääkimata sellest, et see läbi mõelda ja vajadusel elulisemaks muuta.

Sarja ajaloolasest kaasstsenarist Lauri Vahtre märkis, et Alliku kibedust võib mõista. "Võib talle kaasagi tunda. Kõik, mille eest tema ja tema partei aastakümneid võitlesid, kaob käest. Kogu see vale, mida Eesti ajaloo kohta levitati, laguneb. On loomulik, et kibeduse pärispõhjust ei saa välja öelda ja tuleb esineda argumendiga, et seriaali kunstiline tase on madal. Tüüpiline nõukogulik propagandavõte."

Emori teleauditooriumi uuringu põhjal jälgis eelmise neljapäeva osa 234 000 inimest ning see oli eelmise nädala telesaadere rekord. Täna on eetris sarja viimane osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles