Õppimine aitab hoida sära silmis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on vasakult täiskasvanud õppija nädala koordinaator Mall Kõiv, tänavune aasta õppija Luule Tiirmaa ja Männimäe lasteaia õppejuhataja Marika Semjonov pärast tseremooniat Kõpu mõisas.
Pildil on vasakult täiskasvanud õppija nädala koordinaator Mall Kõiv, tänavune aasta õppija Luule Tiirmaa ja Männimäe lasteaia õppejuhataja Marika Semjonov pärast tseremooniat Kõpu mõisas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa täiskasvanud õppija nädala eestvedajad kogunesid kolmapäeval Kõpu mõisasse, et jagada kiidusõnu tunnustatutele ja arutleda pidevõppe eesmärkide üle.

Ettevõtmise Viljandimaa koordinaatori Mall Kõivu sõnul oli see täiskasvanud õppija nädala (TÕN) maakondlik peaüritus. Kõpu mõis oli asukohaks valitud põhjusel, et tänavuse koolitussõbralikema omavalitsuse tiitli pälvis just selle mõisakooli korrastamise eest hea seisnud Kõpu vald.

«Avastasin nädalat organiseerides mitu kaunist Viljandimaa kohta. Kõpu mõisasse tulles olin tõesti üllatunud, et siin puude vahel on niisugune ilus hoone,» rääkis Mall Kõiv, kes peab Viljandimaa koordinaatori ametit esimest aastat.

TÕNi Viljandimaa tugirühma kuulub paarkümmend koolitajat ja organisatsioonide esindajat. Tänavu lisandusid varasemate tegijate sekka Viljandi muuseum ja Bonifatiuse gild. Viimati mainitu oli meisterdanud õpimapid ja rahvusliku ümbrisega märkmikud, mille maavanem Lembit Kruuse pidulikul üritusel koos käepigistusega tunnustatutele ulatas.

Viljandimaa tänavune aasta õppija Luule Tiirmaa tunnistas pärast tseremooniat, et õppimise soov elab temas ikka edasi. Tänu aasta õppija tiitli saamisele õnnestus tal käia TÕNi üle-eestilisel avaüritusel, kuhu ta oli juba mitu aastat minna soovinud. Tänavu peeti see Rapla Vesiroosi gümnaasiumis.

Õpetajad soovivad õppida

Viljandimaa koolitussõbralikemaks organisatsiooniks pärjati Männimäe lasteaed. Õppejuhataja Marika Semjonov rääkis, et Männimäe lasteaia õpetajad käivad end täiendamas paljudes koolitusasutustes kodulinnas ja kaugemal. Pedagoogide hulgas on hinnas nii tasemeõpe kui lühemad õppevormid.

Head koostööd teeb Männimäe lasteaed pärimusmuusika aidaga, kes oligi tema kandidatuuri TÕNi tunnustuse saamiseks üles seadnud. «August Pulsti õpistus on väga sisukad ja huvitavad koolitused, kusjuures osa neist on tasuta,» kõneles õppejuhataja.

Marika Semjonovi kinnitust mööda mõjub koolitustel käimine pedagoogidele hästi: nad saavad end kurssi viia uute suundadega ja tuletavad meelde ka vanu oskusi. Õpetajad saavad koolitustel ennast laadida ning lastega töötamiseks jõudu ammutada.

Viljandimaa aasta koolitaja tiitli sai pärimusmuusika aida August Pulsti õpistu juhataja Sofia Joons.

Suund muutub

Viljandi kultuuriakadeemia täiendusõppetalituse juhataja Tiiu Männiste pidas tunnustamisüritusel loengu pidevõppe ajaloolistest etappidest. Lektori sõnul oleme sisenenud neljandasse etappi, mille taustaks on jätkuv majanduskriis ja radikaalsed reformid nii üld- kui kõrghariduses.

«Viimasel perioodil on valitsenud arvamus, et mida rohkem haridusse investeeritakse, seda parem on majanduskasv,» rääkis Tiiu Männiste. «Selles arvamuses on kindlasti oma tõetera, kuid see ei ole ainuke tõde. Oleme liikunud liiga ühes suunas, mis ongi meid viinud kriisini.»

Männiste hinnangul tähendab pidevõpe tänapäeval ka tervise ja elukvaliteedi parandamist. Inimene võib koolituse abiga vabaneda stressist ning muutuda enesekindlamaks ja sotsiaalselt aktiivsemaks.

«Need väärtused tuleks elus ja hariduses uuesti tähtsale kohale tõsta,» lausus ta.

ÜRITUSED
Viljandis pakutakse õppimisvõimalusi järgmisel nädalalgi.
• 18. oktoobril kella 17—19 on täiskasvanute täiendusõppe infotund Viljandi kultuuriakadeemia ruumis number 221.
• 19. oktoobril kell 16 on Bonifatiuse gildis loeng keskaegsest rõivastusest, 22. oktoobril kella 10—14 korraldatakse sealsamas ehete valmistamise õpitoad.
Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles