Möödunud suvi oli täis õnnestunud ettevõtmisi

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi retrofestival oli tänavuse üritustesuve suurüllataja, sest suutis 1980. aastate lääne ansambleid vaatama meelitada üle 10 000 inimese.
Viljandi retrofestival oli tänavuse üritustesuve suurüllataja, sest suutis 1980. aastate lääne ansambleid vaatama meelitada üle 10 000 inimese. Foto: Roger Ote

Viljandi tänavune suvi oli spordi- ja kultuuriürituste poolest üks viimaste aastate kirevamaid, ettevõtmisi jagus igale maitsele.

Enamik Viljandi suveüritusi on juba pikkade traditsioonidega. Pärimusmuusika festivali korraldati 19. korda, «Rock Ramp» uuel kujul tähistas viiendat aastapäeva, kuigi juured on sootuks kaugemas ajas, spetsiifilisema publikuga Noore Tantsu festival kandis järjekorranumbrit 19 ning Viljandi vanamuusika festival leidis aset koguni 26. korda. Mitmekesist kava pakkusid ka 20. hansapäevad ja festivalihooajale pani lõpu neljas kitarrifestival.

Kõigi nende traditsiooniliste ürituste kõrval püüdis tänavu kanda kinnitada veel üks ettevõtmine — Järveotsal korraldatud kahepäevane rahvusvaheline retrofestival.

Publikut jagus kõigile

Et majanduslangusest alles hakatakse välja tulema ja raha loetakse väga hoolikalt, ennustasid skeptikud suve hakul, et nii mõnigi ambitsioonikas ettevõtmine publiku nappuse tõttu kõrbeb. Kõige rohkem öeldi seda loomulikult uustulnukast «Viljandi retrofesti» kohta.  

Tegelikkuses läks vastupidi. Täitus korraldajate optimistlikuna paistnud lootus meelitada kahe päeva jooksul 1980. aastate lääne diskostaare vaatama 10 000 inimest ja rahvast tuli rohkemgi. Seda hoolimata pileti suhteliselt kõrgest hinnast. Pigem oli kallis hind ürituse voorus, tuues kohale eelkõige sellise rahva, kes tuli nautima pakutavat programmi, mitte niisama olelema ja pidutsema.

Juulis peetud Viljandi pärimusmuusika festivalil, «Rock Rambil» ja «Retrofestil» käis kokku ümmarguselt 35 000 festivalilist, kellest lõviosa tuli väljastpoolt Viljandit. See tähendas, et need inimesed sõid ja jõid ning ööbisid siin, elavdades seeläbi piirkonna majandust.

Samal ajal oli massiüritusi ka teistes Eesti linnades ning läheduses piiri taga, seetõttu võib ainult rõõmu tunda, et meil on kolm nii suurt ja elujõulist suveüritust.

Mitut masti motosporti

Sama aktiivselt tegutseti spordi vallas: traditsioonilised jooksu- ja rattavõistlused, väljapoole suvehooaega jäävad motokrossid ja Mulgi ralli said lisa veemotospordi maailmameistrivõistluste ja kergejõustiku «Kuldliiga» ühe etapi näol.

Kuigi motovõistlused pole suurte muusikafestivalidega võrreldes just publikumagnetid, käib nende aladega kaasas arvukas tehniline personal.

Isegi kui võistlusi peetakse vaid ühel-kahel päeval, on mototsirkus laagris kuni nädala. See pakub kohalikele ettevõtjatele teenimisvõimalust ja tutvustab Viljandit laiemalt ning seetõttu on ainult kiidusõnu väärt.

Loodetavasti läheb ka tuleval aastal kõik vähemalt sama hästi — olemasolevad üritused muutuvad veel paremaks ja ehk leidub ka mõni uus põnev tulija, kes meie kultuurisuve rikastab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles