Põllumehed nõudsid võrdset kohtlemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad näitasid üles rahulolematust, et Eesti põllumees on euroliidu ametivendade seas vaeslapse ossa jäetud.
Meeleavaldajad näitasid üles rahulolematust, et Eesti põllumees on euroliidu ametivendade seas vaeslapse ossa jäetud. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Eile hommikul kogunes sadakond inimest Tallinnas Euroopa Komisjoni Eesti esinduse ette põllumeeste meeleavaldusele.

Protest oli suunatud Euroopa Liidu reformikava vastu, mille kohaselt jäävad Eesti põllumeestele eraldatavad toetused tunduvalt alla liidu keskmise taseme.

Meeleavaldajad nõudsid õiglast kohtlemist ning andsid teada, et reformikava ei rahulda meie põllumehi ega järgi Euroopa Liidu solidaarsuspõhimõtet.

Eesti põllumeeste keskliidu asepresident Jaan Sõrra avaldas lootust, et Eestis, Lätis ja Leedus ühel ajal peetud proteste reformikava vastu võetakse Euroopa Komisjonis kuulda.

«Leppisime lätlaste ja leedulastega kokku, et teeme täpselt ühel ajal demonstratsiooni. Ka Brüsselis oli meeleavaldus, kus olid kohal kõigi kolme Balti riigi esindajad,» selgitas Sõrra meeleavalduse tagamaid.  

Baltimaadest toimus kõige kaalukam meeleavaldus Lätis, Sõrra teada võttis sellest osa ka Läti president.

«Eile rääkisin Ivari Padariga (Euroopa Parlamendi liige — toimetus) ja tema ütles, et tegu on ajaloo esimese Balti riikide ühisavaldusega Euroopa Komisjonile,» lausus Sõrra. «Kui me igaüks ajame oma asja, ei jõua me kuskile. Kui koos ajame, peab sellel mingi mõju olema. Muidu sureb Eesti põllumajandus lihtsalt välja.»

Põllumehed kogunesid meelt avaldama Eesti põllumeeste keskliidu, Eestimaa talupidajate keskliidu ja Eesti põllumajandus-kaubanduskoja kutsel.

2009. aasta andmetel on kasutuses oleva põllumajandusmaa järgi Eestis põllumeeste otsetoetus 115 eurot hektari kohta, aga näiteks Kreekas 390 eurot ja Hollandis 460 eurot. Euroopa Liidu 27 liikmesriigi keskmine on 270 eurot hektari kohta.

Pärastlõunal oli Eesti esinduses kavas Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika reformi õigusaktide eelnõude tutvustamine, mida tehakse ühel ajal kõigis ühenduse liikmesriikides. Eestis selgitas seda teemat Sören Kissmeyer-Nielssen Euroopa Komisjoni põllumajanduse peadirektoraadist.

Arvamus

TIIT TAMMSAAR,
endine põllumajandusminister

Selline aktsioon on õige asi. Selle eest on ju võideldud aastaid. Ma ei väsi kordamast, et president peaks kõigile põllumeestele, kes on veel ellu jäänud, väikse autähe rinda panema.
Kui mina olin minister, soovitas Euroopa Liit Eestil ühe eelarveperioodi pikkuse ebavõrdsuse ära kannatada ja lubas, et järgmisel eelarveperioodil tehakse asjad klaariks. Nüüd tuleb välja, et kõik on võrdsed, aga mõned eriti. See on ikka sigadus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles