Hõimuvellede pärimus ehedal kujul

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etnoprojekt AR-GOD alustas 2014. aastal, kui Tartus said kokku muusikud-folkloristid Nikolai Anissimov (vasakul), Maria Korepanova Udmurtiast ja multiinstrumentalist Toivo Sõmer Eestist. AR-GOD-i saab näha täna Viljandi Jaani kirikus kell 16.
Etnoprojekt AR-GOD alustas 2014. aastal, kui Tartus said kokku muusikud-folkloristid Nikolai Anissimov (vasakul), Maria Korepanova Udmurtiast ja multiinstrumentalist Toivo Sõmer Eestist. AR-GOD-i saab näha täna Viljandi Jaani kirikus kell 16. Foto: Marko Saarm

Statistilises mõttes on hõimuvellede udmurtide tulevik tumedavõitu. Sihtasutuse Fenno-Ugria andmetel elas 2010. aasta rahvaloenduse põhjal Venemaal 552 299 udmurti, 2002. aastal oli neid veel 636 906, 1989. aastal aga 714 833. Ühest küljest kaovad udmurdid kogu Venemaad vaevava demograafilise kriisi käigus, kuid mitte vähemoluline ei ole jätkuv venestumine.

Maailma kõige kuulsam udmurdi bänd on Eurovisioonile jõudnud memmstaaridest koosnev Buranovskije Babuški. Kadumisohus sugulasrahvad on siiski paljudele peamiselt teoreetiliste käsitluste ja teaduslike interpretatsioonide materjal ning sestap oli ütlemata hea meel kaht selle rahvuse esindajat ning pika ja põneva kultuuri kandjat täies ilus ja hiilguses Viljandis näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles