Tervisekeskuse omanik lubab muudatusi kaugemas tulevikus

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi tervisekeskuse omandanud MediCap Holdingu juhatuse esimees Erki Mölder peab lubatud muudatustest esialgu otstarbekaks vaid maja haldamise parandamist.
Viljandi tervisekeskuse omandanud MediCap Holdingu juhatuse esimees Erki Mölder peab lubatud muudatustest esialgu otstarbekaks vaid maja haldamise parandamist. Foto: Elmo Riig / Sakala

26. augustil kirjutasid Viljandi linnavalitsus ja osaühing MediCap Holding alla tervisekeskuse aktsiate võõrandamise lepingule. MediCap Holdingust sai tervisekeskuse omanik.

Otsuse teinud komisjoni juht linnapea Loit Kivistik ütles «Sakalale», et kuigi on kahju teise, samuti tugeva ja sealjuures Viljandist pärit kandidaadi allajäämise pärast, oli MediCap Holdingu pakkumine selgelt parem.

«Nende nägemus oli veenev ja argumenteeritud,» ütles linnapea.

Uute omanike plaane lähemalt tutvustades rääkis Loit Kivistik, et tervisekeskusse tuleb esmatasandi meditsiiniasutus, kuhu koondatakse senisest rohkem perearste. Majas töötab ka samadele omanikele kuuluv labor, mida hakatakse arendama. Arstidel on võimalik saata patsiendid kohe analüüse andma ja saada kiiresti vastused.

«Nad plaanivad tõhusat eriarstide tööd, kusjuures arendus käib perearstide soovide järgi,» selgitas linnapea MediCap Holdingu omanike plaane. «Et nad omandavad tervisekeskusi ka teistes linnades, saavad nad jagada eriarste mitme asutuse vahel, tagades nii neile täiskoormuse.»

Linnapea lisas, et erilist heameelt tunneb ta spordimeditsiini Viljandisse toomisest. «Neil on selleks väga hea kava. Pärast spordiarsti kabineti sulgemist spordikoolis pole Viljandis enam aastaid olnud selle valdkonna spetsialisti.»

Ühe plussina nimetas Loit Kivistik ka MediCap Holdingu valmidust pakkuda perearstidele tsentraliseeritud teenust, et vähendada nende administreerimiskoormust.

Linna ettekirjutus uutele omanikele on see, et 60 protsendil hoone pinnast peab pakkuma meditsiiniteenuseid, ja seda saab linn ka kontrollida.

MediCap Holdingule kuulub Eesti suurim erakapitalil tuginev meditsiinilabor Quattromed HTI Laborid.

Sel nädalal käis Viljandis MedCap Holdingu juhatuse esimees Erki Mölder. Kolme inimesega Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi keldris alustanud labori mitmes riigis tegutsevaks kümnemiljonilise käibega meditsiinilaboriks arendanud mees oli meie tervisekeskuse tulevikust rääkides ettevaatlik.

«Viljandi tervisekeskuse ost on meile esimene samm ambulatoorse eriarstiabi valdkonnas,» lausus ta. «Meditsiinis kiireid muudatusi ei ole, kogu see keskkond on äärmiselt konservatiivne. Iga eriarsti vastuvõtu ettevalmistamine nõuab aega: tuleb sisustada kabinet, taotleda tervishoiuametist litsents ja nii edasi.»

Pärimise peale, millised eriarstid võiksid tulevikus Viljandi tervisekeskuses vastu võtma hakata, nimetas Erki Mölder psühhiaatrit, kardioloogi, uroloogi ja taastusraviarsti, sest just nende järele on majas töötavate perearstide jutu järgi kõige suurem vajadus.
Juttu on olnud ka röntgenikabineti avamisest, aga praegu otsitakse lahendusi ja uue omaniku sõnul ei ole veel teada, kas röntgen ennast ära tasub.

Erki Mölder tunnistas, et tipparstide Viljandisse toomise plaani on erinevalt tõlgendatud. «On selge, et Eesti tipptasemel meditsiin jääb Tartu ülikooli kliinikumi ja Põhja-Eesti regionaalhaiglasse. Kui kunagi õnnestub rajada üle-eestiline tervisekeskuste võrk, ei ole mõne hea eriarsti töölevõtmine välistatud, sest mitme linna peale saame talle pakkuda täiskoormust.»

Seni on MediCap Holdingul vaid Viljandi tervisekeskus ja tööd tehakse teistesse linnadesse laienemiseks.

Eriarstide töölevõtmine eeldab haigekassa lepinguid, sest Viljandi-taolises väikelinnas on maksujõulisi patsiente vähe.

Ka spordiarsti töölehakkamine pole kindel.

«Maja on praegu täis. Kõigeks, mida teha tahame, peame ruumi leidma,» arutles Erki Mölder. «Huvi noorsportlasi paremini monitoorida Viljandis on, aga siingi tuleb rääkida sellest, kes maksab.»

Mis puutub arstide täiendusõppesse, siis siin nägi ta head võimalust kasutada tippspetsialiste, kes on Quattromedi kliendid või kaastöötajad.

«Siinsamas võiks perearstide koolitusi korraldada,» osutas ta tervisekeskuse juhataja kabinetile, kus juttu ajasime.

Esmalt on kavas korrastada maja haldamine. «Peame saama halduskulud ja lisateenused korda. Ei ole mõistlik, et iga üürnik maksab lisateenuste, näiteks interneti eest mitukümmend eurot kuus. Samuti võiks omavaheline infovahetus parem olla.»

Erki Möldri sõnul käivad läbirääkimised veel mitme perearstiga, kes kaaluvad tervisekeskuses ruumide rentimist.

«Meie seisukoht on, et ambulatoorne arstiabi vajab muudatusi ja konsolideerimist. Tahame olla pildil ja selleks valmis,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles