Kristo Galeta nihutas kuulitõuke rekordit

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristo Galeta
Kristo Galeta Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval Valmieras peetud Balti riikide heitealade maavõistlusel tõukas Viljandimaalt pärit Kristo Galeta kuuli 18.52. See tulemus on uus Viljandimaa täiskasvanute rekord.

28aastane Galeta on pärast vigastustest tingitud pikka pausi leidnud oma sportlaseteel uue väljundi, kuulitõuke. Kuue aasta eest endale odaviskajana kõrgeid sihte seadnud ja häid tulemusi näidanud, ent paraku ridamisi raskeid traumasid saanud atleet asus selle aasta algul pealinnas Ants Kiisa juhendamisel harjutama rohkem kuulitõukeringis ning on oma saavutusi aastaga ligemale poolteise meetri võrra parandanud.

Kristo Galeta sõnul võib Valmieras saadud tulemust pidada pigem esimeseks sähvatuseks, sest spetsiaaltreeningud on kestnud vähem kui aasta. «Tasapisi hakkan asjale pihta saama,» ütles ta.

Tulevikus paneb sportlane kõik kaardid kuulitõukele ja on seadnud endale sihi alistada 20 meetri joon. «Eesmärk peab olema kõrge, muidu pole mõtet rassida,» andis Galeta mõista, et tema kavatsused on tõsised.

Ühtlasi tähendab see, et ta soovib tuleval hooajal rünnata Euroopa meistrivõistluste ja olümpiamängude osavõtunormi. «Londoni olümpia ja tuleva aasta Euroopa meistrivõistluste normi vahe on suhteliselt väike, viisteist sentimeetrit,» seletas Galeta.

Selleks aastaks võistlemise lõpetanud sportlane keskendub talvel eeskätt füüsilisele ettevalmistumisele. Tõuketehnika lihvimise ja kinnistamise kõrval seisab tal ees hulk tunde jõusaalis ja jooksurajal. «Et jõusaalis vajalikul määral vaeva näha, vajan korralikku aeroobset põhja ning sellele pühendangi praegu kõige rohkem aega,» kõneles ta.

Kuulitõukajana läbimurdmiseks vajab Galeta enda jutu järgi hädasti kehakaalu kasvu ning seda on võimalik saavutada üksnes kangisaalis lihasmassi suurendades. «Eelseisval sisehooajal ma võistlemisele ei keskendu, panustan suvele,» teatas ta.

Laupäeval Balti riikide heitealade maavõistlusel parimal sooritusel suurepärase 18.52 kirja saanud Kristo Galeta saavutus ületab 2007. aasta talvest Margus Hundi nimel olnud Viljandimaa meeste tipptulemust kolme sentimeetri võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles