Õigeusklikud korrastavad tasapisi jumalakodasid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lalsi õigeusu kirikut hakatakse tuleval aastal konserveerima.
Lalsi õigeusu kirikut hakatakse tuleval aastal konserveerima. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Apostliku õigeusu kirik kavatseb järgmisel aastal remontida mitut Viljandimaa pühakoda.


Tartu piiskopkonna arhimandriit Eelija Ojaperv rääkis, et Lalsi Püha Nikolause kirik on kavas esialgu konserveerida. Koguduse juhatuse esimees Marta Suigussaar nentis, et kiriku katus jookseb läbi. Töömehed panevad augud laudadega kinni ja tõmbavad neile tõrvapapi peale.



Järgmisel aastal parandatakse arhimandriidi sõnul Karksi-Nuia püha Aleksei kiriku katust ja päevakorral on Arussaare Issanda Taevaminemise kiriku remont, aga viimati nimetatud objektile rahaandmist pole veel otsustatud, sest majanduslangus ahistab ka kirikut.



Vaimuliku sõnul edeneb üllatavalt hoogsalt Tuhalaane Jumalaema Uinumise kiriku varemetest ülesehitamine, milles taasasutati tänavu kevadel kogudus.



«Tuhalaane elanikud on agaralt asja juures ja see omakorda sunnib Eesti apostliku õigeusu kiriku valitsust mõtlema toetuse andmisele,» rääkis arhimandriit Eelija. «Materiaalse ehitamise kõrval algab ka vaimulik: nimelt on kavas usuõpetuse tunnid.»



Tuhalaane eeskuju on nakatanud näiteks Penuja küla rahvast. Läinud suvel kutsuti sinna piiskoplikku liturgiat pidama metropoliit Stefanus ja nüüd näib jumalateenistuste rütm arhimandriidi sõnul ka Penujas taastuvat. Kaalumisel on kiriku konserveerimine, mida saab teha kohalike ja Eesti apostliku õigeusu kiriku ühisprojektina.



Koguduste liikmeskond on praegu kõikuva aktiivsusega, kirikus käiakse enamasti pühade ajal. Näiteks Karksi-Nuia 150 koguduseliiget tulevad kokku surnuaiapühal,  kuid teistel pühadel on kohal neist kolmandik ja pühapäeviti vaid paarkümmend.



Eesti apostlikul õigeusu kirikul on tema jutu järgi kindel põhimõte, et tühjana seisvat kirikut hakatakse korrastama seal, kus rahvas soovib kogudust taastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles