Metskonnakeskus muutub looduskeskuseks

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigimetsa majandamise keskuse Sakala puhkeala juhataja Ly Laanemets (vasakul) ja Aimla looduskeskuse juhataja Piia Arus hakkavad keskuse külastajatele metsa ja selle elanikke tutvustama nii looduses kui mõisakompleksis.
Riigimetsa majandamise keskuse Sakala puhkeala juhataja Ly Laanemets (vasakul) ja Aimla looduskeskuse juhataja Piia Arus hakkavad keskuse külastajatele metsa ja selle elanikke tutvustama nii looduses kui mõisakompleksis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi riigimetsa majandamise keskuse reformi tagajärjel kadus seni Aimla mõisat kasutanud metskond, ei jää kompleks tühjaks: seitsme miljoni krooni eest tehakse sinna looduskeskus.


Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) Sakala puhkeala juhataja Ly Laanemets rääkis, et algul plaaniti looduskeskus rajada hoopis Järvamaale Tõrvaaugule, kuid tänavu suvel leidis ta koos RMK juhtkonnaga, et palju paremini sobib selleks Suure-Jaani vallas asuv Aimla mõis, mis oleks metskonna tegevuse lõpetamise järel muidu kasutult seisma jäänud.



«Siin on juba hooned olemas, Tõrvaaugule tulnuks kõik alles ehitada,» selgitas Laanemets. «Tänu looduskeskusele saavad ka kohalik metsnik ja teised RMK töödejuhid siin edasi tegutseda.»



Ainelise külje kõrval sobib mõis looduskeskuseks asukoha ja ümbruskonna loodusväärtuste poolest. Vaid mõne kilomeetri kaugusel on Parika raba koos Väikejärveni viiva laudteega ning tulevikus saab sinna matkata mööda metsatüüpe tutvustavat õpperada.



Ly Laanemets ja Aimla looduskeskuse juhataja Piia Arus plaanivad ka mõisa hooned ja pargi kujundada nii, et sealt looduse ja metsamajandamise kohta võimalikult palju teada saaks.



Kolm aastat kestvate ja umbes seitse miljonit krooni nõudvate ümberehitustöödega tehakse algust tuleval suvel. Esmalt võetakse käsile vana ait, kuhu rajatavas töökojas hakkab RMK koos Viljandi kultuuriakadeemiaga tutvustama puitu ja selle kasutusviise. Uues keskuses tahetaksegi peale loodustarkuste õpetada traditsioonilist käsitööd ning edendada üldist keskkonnateadlikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles