Linn ostis tühjalt seisva keskuse

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui linn andis 2002. aastal Uueveski kinnistu Timpson Tradingule rendile, olid basseinid lagunenud ning nende ümbrus tühi ja räämas. Vahepeal on maa-alale kerkinud puhkekeskus, kuid et see uuesti ellu ärkaks, tuleb palju tööd teha.
Kui linn andis 2002. aastal Uueveski kinnistu Timpson Tradingule rendile, olid basseinid lagunenud ning nende ümbrus tühi ja räämas. Vahepeal on maa-alale kerkinud puhkekeskus, kuid et see uuesti ellu ärkaks, tuleb palju tööd teha. Foto: Elmo Riig / Sakala

Uueveski puhkekeskus kuulub eelmisest nädalast taas Viljandi linnale ning raekojas nuputatakse nüüd, mida basseinide ja hoonetega edasi teha.

«Kui esimese hooga mõtlesime, et paneme hoonestusõiguse taas müüki, siis praegu olen seisukohal, et sinna võiks rentniku leida,» lausus linnapea Loit Kivistik.

Vähese väärtusega vara

Tema kinnitusel ei kuulu nüüdsest linnale mitte ainult maa, vaid ka seal olevad hooned, mille endine omanik sinna rajas.

Kuus aastat tagasi andis volikogu basseinid ja nende juurde kuuluva maa hoonestusõiguse osaühingule Timpson Trading täiesti tasuta ning firma pidi linnale maksma renti 319 eurot aastas. Volikogu hinnangul investeeris firma ala korrastamisse ja uute hoonete ehitamisse ligi 320 000 eurot.

Ettevõtjate silmis on basseinid aga väärtusetud ning kohtutäitur Janek Pool ei leidnud maale ja hoonetele ostjat mitmest oksjonist hoolimata. Esimesel korral oli alghind 30 600 eurot ning seda summat kärbiti samm-sammult, kuni eelmisel nädalal jõuti 18 524 euroni.

Viljandi volikogu andis linnavalitsusele seepeale puhkekeskuse ostmiseks loa, kuid seadis tingimuseks, et linn peab olema ainus enampakkumisel osaleja. Viljandi linnasekretäri Ene Piusi sõnul tähendas see, et kui oksjonile oleks tulnud veel mõni pakkuja, oleks linn ostmisest loobunud. Ükski ettevõtja ei tundnud keskuse vastu endiselt huvi.

Enne kui linn enda välja antud hoonestusõigust tagasi ostma läks, oli arutusel võimalus võtta see jõuga ning raha maksmata. Paraku oli niisugusel plaanil suuri miinuseid. Esiteks oli Timpson Trading täitnud lepingus hoonete rajamise kohustuse ning teiseks oleks linna kanda jäänud laen, mille volikogu oli 2005. aasta otsusega firmal hoonestusõiguse lepingu alusel võtta lubanud. Kinnistuga seotud kohustusi linnale kaasa ei tulnud.

Koos maaga sai omavalitsus endale kõik kinnistul seisvad hooned ning kahe nädala pärast hakatakse raekojas taas arutama, kuidas varaga ümber käia. Üks lahendus on anda hooned rendile ning selle eest saadava rahaga korrastada basseinid. Loit Kivistiku kinnitusel on huvilisi, kes võiksid rentimist kaaluda.

Kui Timpson Trading 2002. aastal Uueveskil tegevust alustas, nägi tema äriplaan ette pidada seal puhkekeskust ja kalakasvandust. Linnaga sõlmitud lepingu kohaselt oli puhkekeskus kohustatud töötama igal aastal 1. maist 1. oktoobrini, kuid 2008. aastal keskust enam ei avatud ning kogu ala jäi lohakile.

Leppetrahv on maksmata

Linn andis seepeale ettevõtte kohtusse ning otsuse kohaselt pidi firma Viljandile maksma leppetrahvi 6391 eurot. Seda summat pole pankrotti jõudnud Timpson Trading linnale maksnud ning pole ka lootust, et see võiks kunagi linnakassasse jõuda.

Viimasel paaril suvel on keskus olnud rendil ettevõtja Ivar Kommisaare käes. Mullu hoidis ta keskust avatuna kaks nädalat ja tänavu suvel seda lahti ei teinudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles