Kaitseväge asub juhatama brigaadikindral Riho Terras

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Mart Laar kiidab Riho Terrast (paremal), kel on ministri kinnitust mööda väga head kaitseväe juhi eeldused.
Kaitseminister Mart Laar kiidab Riho Terrast (paremal), kel on ministri kinnitust mööda väga head kaitseväe juhi eeldused. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kaitseminister Mart Laar otsustas esitada järgmiseks kaitseväe juhatajaks brigaadikindral Riho Terrase, kes praegu teenib kaitseväe peastaabi ülemana.

Rahuaja riigikaitse seaduse ja kaitseväeteenistuse seaduse järgi nimetab kaitseväe juhataja ametisse valitsus kaitseministri ettepanekul ning arvestades riigikogu riigikaitsekomisjoni seisukohta. Kaitseväe praeguse juhataja kindral Ants Laaneotsa viieaastane ametiaeg lõpeb selle aasta detsembris.

Kaitseminister Laari sõnul oli kaitseväe juhataja kohale mitu tugevat kandidaati, kuid brigaadikindral Terrasele langes valik kolmel peamisel põhjusel.

«Riho Terrasel on tänu senisele elu- ja teenistuskäigule väga hea ja tugev arusaam Eesti riigi toimimisest ning julgeolekupoliitiliste otsuste kujundamisest. Kaitseministeeriumi endise kantslerina on ta hästi kursis nii riigikaitse tsiviil- kui sõjalise poolega,» selgitas Laar.

Samuti on Terras ministri jutu järgi tõestanud ennast hea organisaatorina. «Brigaadikindral Terras on teeninud kõikidel otsustustasanditel pataljoniülemast kuni peastaabi ülemani. Tema senine tegevus viitab selgelt otsustusjulgusele, mis on kaitseväe juhataja puhul määrava tähtsusega.»

Laar lisas, et brigaadikindral Terrasel on ühtlasi tugev rahvusvahelise koostöö kogemus nii Iraagi välisoperatsioonilt kui Saksamaal kaitseatašeena teenimisest. Ka kantslerina puutus Terras sageli kokku tipptasemel rahvusvahelise koostöö küsimustega.

Kaitseväe uue juhataja kandidaadi leidmiseks moodustas kaitseminister septembris nõuandva komisjoni. Komisjon kaalus kaitseväe uue juhataja kandidaatidena mitut kõrget tegevteenistuses olevat ohvitseri, kaitseväe peastaabi ülemat ja väeliikide ülemaid ning Eesti sõjalist esindajat NATO juures.

Kaitseväe juhataja kandidaati arutas eile president Toomas Hendrik Ilvese kutsel ka riigikaitse nõukogu. President Ilvese sõnul on Riho Terras nüüdisaegse haridusega ja rahvusvaheliste kogemustega ohvitser, kes saab tuua riigikaitsesse juurde täitevvõimu ja ohvitserkonna sisemist koostööd, sest kaitseministeeriumi kantslerina töötades osales ta kogu valdkonna kujundamises.

Brigaadikindral Terras on kaitseväes 1991. aastast. Ta on teeninud Kalevi pataljonis, olnud Vahipataljoni ülem ja Kaitseliidu staabiülem, juhtinud kaitseväe peastaabi analüüsi- ja planeerimisosakonda ning olnud peastaabi ülema asetäitja operatiivalal. Aastatel 2001—2004 oli Terras Saksamaal kaitseatašee, 2007. aastal teenis välisoperatsioonil Iraagis NATO väljaõppemissiooni staabiülema asetäitjana.

Aastatel 2008—2010 oli ta kaitseministeeriumi kantsler.

Terras on õppinud Tartu ülikoolis ajalugu, saanud Bundeswehri ülikoolist magistrikraadi riigi- ja ühiskonnateaduste alal ning lõpetanud Balti kaitsekolledžis ja Londonis Ühendkuningriigi kuninglikus kaitseuuringute kolledžis vanemstaabiohvitseride kursused.

ARVAMUS
Tarmo Kõuts,
kaitseväe endine juhataja

Riho Terras on minu alluvuses töötanud kuus aastat — ma arvan teda natukene tundvat. Olen veendunud, et ta saab selle ülesandega hakkama. Kahtlemata on Terras tugev kandidaat.
Kaitseväe juhataja kandidaati leida ei ole kerge ülesanne.
Olen kindel, et kui kaitseminister kedagi esitab, on see läbimõeldud otsus.
Ootan ja loodan uuelt kaitseväe juhatajalt, et end nii siseriiklikul kui rahvusvahelisel tasandil tõestanud Eesti riigikaitsesüsteemi arendamise tendents ja tempo säiliksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles