Nädal pühendati meeste tervisele

Sakala
, sakala@sakalakirjastus.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste tervisele suunatud nädala üks korraldaja on doktor Margus Punabi juhitav meestekliinik.
Meeste tervisele suunatud nädala üks korraldaja on doktor Margus Punabi juhitav meestekliinik. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti vähiliit korraldab koos Tartu ülikooli kliinikumi meestekliiniku, tervise arengu instituudi ja sotsiaalministeeriumiga vähinädala «Eesti meeste tervis. Vähi ennetus ja varajane avastamine», mis kestab eilsest pühapäevani.

Nädala eesmärk on juhtida nii tavainimeste kui arstide tähelepanu eesnäärme-, naha- ja soolehaiguste ennetamise ja varajase avastamise võimalustele. Tähtis on eelkõige kesk- ja vanemaealiste meeste terviseteadlikkuse parandamine.

Uuringud on näidanud, et viimastel aastatel on üle 60aastaste meeste hulgas hakanud sagenema nii eesnäärme-, soole- kui nahavähki haigestumine.

Vähiliidu teatel võimaldab regulaarne eesnäärme kontrollimine 50. eluaastast enamiku eesnäärmevähi juhtudest avastada haiguse edukalt ravitavas algstaadiumis. Eesnääret saab kontrollida oma perearsti, uroloogi või meestearsti juures.

Vähinädalal pakub ülikooli meestekliinik Tartu ja Tallinna keskustes piiratud arvu tasuta vastuvõtte sihtrühma meestele. Registreeruda saab aadressil meestekliinik@kliinikum.ee.

Vähinädala temaatikal peatudes ütles Viljandi perearst Helve Kansi, et tohtritel on kindel kava, milliseid uuringuid millal teha. «Eesnäärme markereid saame määrata tavalise vereproovi põhjal. Paraku tuleb raha lugeda ja päris kõigile me neid proove profülaktiliselt teha ei saa, vajaduse korral teeme aga kindlasti.»

Nahaarsti juurde minna pole kuigi keeruline, sest saatekirja ei nõuta ja Viljandis on selle valdkonna arstid olemas.

Perearsti sõnul on ka sooltehädade diagnoosimiseks tõhusad võimalused. Kahtluse korral saadetakse patsient edasi.

«Lihtsalt tuleb arstile kõik ära rääkida,» julgustas Helve Kansi vastuvõtule tulema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles