Repliik: Väärikas eluõhtu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisi Seil
Liisi Seil Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna on rahvusvaheline eakate päev, mida Eestis on tähistatud 1999. aastast peale. Selle puhul kutsutakse kõiki esile tõstma vanema põlvkonna teadmisi, kogemusi ja elutarkust ning hindama panust, mille eakad inimesed on andnud ühiskonnaellu.

See kena algatus tasub järgimist, sest nooredki saavad ju ükskord vanaks ning teemad, mis praegu tunduvad neile võõrad, võivad siis osutuda üsnagi omadeks.

Statistikaameti andmetel oli Eestis aastal 2010 oodatav eluiga meestel 70,6 ja naistel 80,5 aastat. Võrreldes 2000. aasta tasemega on see näitaja kasvanud ligikaudu viie aasta võrra. Valitsuse veebilehelt võib lugeda, et oodatava eluea pikenemine on rahvastiku tervise valdkonnas ka edaspidi peamisi eesmärke.

Paraku kollitab paljusid praegusi ja tulevasi eakaid hirm veeta vanaduspäevad vaesuses või üksinduses, sest pension on tilluke ning välismaale paremaid töövõimalusi otsima läinud lapsed ei pruugi sealt enam naasta. Kas meil leidub võimalusi neid aidata?

Oodatava eluea pikenemist näitavate arvude kõrval tuleb kindlasti pöörata tähelepanu ka sellele, milline on inimeste eluõhtu kvaliteet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles