Verekeskus jättis doonoripäeva ära

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonor.
Doonor. Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljapäeval jättis Tartu ülikooli kliinikumi verekeskus ära Viljandi haiglas plaanitud doonoripäeva, tuues põhjenduseks suure A-hepatiidi puhangu.

Verekeskuse direktor Helve König ütles, et kuigi A-hepatiit verega ei levi, ei ole mõttekas praeguses olukorras riskida.

Terviseameti teatel lisandus möödunud nädalal Eestis 13 A-viirushepatiidi haigusjuhtu, neist üheksa kinnitati Viljandimaal, kaks Pärnus ning üks Tallinnas ja Rap­las. Kõik väljaspool Viljandit registreeritud haigestunud olid nakatunud tõenäoliselt Viljandis.

«Ravimi- ja terviseamet soovitasid juba mõnda aega tagasi doonoripäevad ära jätta. Algul arutasime võimalust siiski väljasõit korraldada ning teha kohapeal väga tugevat selektsiooni, kuid teisipäeval langetasime otsuse, et ei tule,» selgitas König.

Ta nentis, et verekeskus võtaks Viljandisse kui ägedasse nakkuskoldesse sõites suure vastutuse. Verd võib anda inimene, kes on juba nakatunud, kuigi sümptomeid ta endal ei märka. «Meie kahjuks ei saa verest nakkust määrata,» nentis König.

Verekeskuse direktor tunnistas, et verevarud on õnneks kontrolli all ja ärajäänud sõit suurt tagasilööki ei tekita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles