Spordihoone küljest kadusid betoonkujud

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordihoone fassaadil olevad orvad, kus pool sajandit seisid betoonist kujud, on tänasest tühjad.
Spordihoone fassaadil olevad orvad, kus pool sajandit seisid betoonist kujud, on tänasest tühjad. Foto: Elmo Riig

Töömehed võtsid täna Viljandi spordihoone vana maja küljest maha kaks peaaegu pool sajandit vana betoonkuju, mis olid aastatega muredaks muutunud ja pudisesid tükkidena maja ette.

Viljandi majandusameti peaspetsialist Jaan Lukas on «Sakalale» rääkinud, et skulptuurid on nii halvas seisus, et neid enam taastada ei saa. Seetõttu on linnajuhtidel kavas lasta vanade kujude abil vormid valada ning seejärel täiesti uued skulptuurid valmistada.

Eriti halvas seisus on naise figuur, mille tükid hakkasid talvel koos lumega maja ette tänavale pudenema.

Kujude tarbeks hoone fassaadile tehtud orvasid tühjaks jätta ei saa, sest spordihoone asub muinsuskaitsealal ning selle välisilmet ei tohi muuta. Kui kiiresti uued skulptuurid valmis saavad, ei osanud linnaametnik arvata.

Kettaga alasti naise ja karikaga alasti mehe skulptuur pandi Viljandi spordihoone fassaadile 1958. aasta sügisel, kui maja valmis. Kahe meetri kõrgused tsemendist valatud figuurid toodi Tallinnast kunstitoodete kombinaadist ning nende autor on Ernst Kirss.

Tolleaegne valitsus andis küll karmi käsu kujud riidesse panna, kuid tänu kohalike spordiinimeste nutikusele jõudsid skulptuurid oma kohale seinaorvas sellisena, nagu autor need kavandanud oli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles