Rikkalikult rüütatud rahvakultuur raamatukogus

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiakadeemia õppejõud Jaana Päeva ja Lennart Mänd panid Viljandis näitust üles rõõmsal meelel.
Kunstiakadeemia õppejõud Jaana Päeva ja Lennart Mänd panid Viljandis näitust üles rõõmsal meelel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi raamatukogu laenutussaalis pakub oktoobri lõpuni silmailu ja avastamisrõõmu kunstiakadeemia nahakunsti osakonna näitus «Eesti rahvakultuur köidetes».

Köitenäitus keskendub Eesti entsüklopeediakirjastuses kolm aastat tagasi ilmunud ülevaateteosele «Eesti rahvakultuur», mille koostajad on Ants Viires ja Elle Vunder. 1998. aastal esmatrükitud raamatu täiendatud kordusväljaandega tähistati ajaloodoktor Ants Viirese 90. sünnipäeva.

Näituse ülespanek, õigemini eksponaatide vitriinidesse paigutamine oli korraldatud päris kõrgel tasemel. Seda tegid nahakunsti osakonna juhataja professor Lennart Mänd ja dotsent Jaana Päeva. Aga nagu ikka selle kõrgkooli õppejõudude puhul, ei õhkunud nende olekust akadeemilist rangust — pigem kõlasid ruumis rõõmsad selgitused ja pilluti vaimukusi.

Jaana Päeva, kes on siit kandist pärit, mainis, et ka näitusel oma köidetega esinevad Marta Konovalov ja Külli Grünbach-Sein on Viljandist võrsunud.

Kui valesti võib mõnikord tõlgendada kunstniku taotlusi, tõestasime fotograaf  Elmo Riigiga, arvates, et Jaana Päeva huvitav köide viitab keskajale, näiteks muistsele rüüle.
Tegelikult oli kunstnikul seda tehes meeles mõlkunud laastukatus, mille tükid on kinnitatud kuldsete rahvarõivalitritega.

Üllatas ka Lennart Mänd, kelle lillelise töö autoriks oleksin pidanud pigem mõnd õrnema soo esindajat.

«Selles avaldub minu õrn hing!» naeris professor.

Näitusel on eksponeeritud klassikalisi ja modernseid töid, nahka, vilti, siidi ja sametit, kuivatatud taimi ja laserlõigatud pleksiklaasi. Köiteviisidest on esindatud nii klassikalised prantsusköide ja valmiskaaneline köide kui ka ajalooliste meetodite moodsad tõlgendused. Iga eksponaat on ilus ja omanäoline.

Vaatama oodatakse oktoobri lõpuni.

NÄITUS

«Eesti rahvakultuur köidetes»
• Väljas on 22 köitja interpretatsioon raamatule «Eesti rahvakultuur».
• Tööde autorid on Artjom Babitski, Illu Erma, Külli Grünbach-Sein, Rene Haljasmäe, Eve Kaaret, Marta Konovalov, Kerli Koppel, Kristina Kruuse, Kadri Kruus-Laurimaa, Kristel Kõuts, Lennart Mänd, Kaire Olt, Kadri Paloveer, Ingrid Putk, Jaana Päeva, Inga Radikainen, Stella Soomlais, Ella Summatavet, Riina Toss, Anne Vainoja, Eneli Valge ja Maarja Vilipere.
• Näitus on avatud 29. oktoobrini.
Allikas: Eesti kunstiakadeemia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles