Euroopa Komisjon puistab Vene energiahiiu esindusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste seas otsiti gaasituru hämarate tehingute kohta tõendeid Gazpromi Saksamaa esindusest.
Teiste seas otsiti gaasituru hämarate tehingute kohta tõendeid Gazpromi Saksamaa esindusest. Foto: Internet

Euroliidu konkurentsiametnikud on korraldanud Vene energiahiiu Gazprom ja selle klientide kontorites läbiotsimisi, kahtlustades turu kuritarvitamist.

Euroopa Komisjoni konkurentsi peadirektoraat käivitas monopolivastase uurimise, mis on kantud Euroopa Liidu soovist muuta gaasiturud avatumaks. «Postimees» kirjutab «Financial Timesile» viidates, et haaranguid on tehtud kümnes Euroopa riigis paarikümnes kohas.

Peale Gazpromi võeti käsile asjaga seotud ettevõtted, keda kahtlustatakse konkurentsireeglite rikkumises või kellel võib olla selle kohta informatsiooni. Euroopa Komisjoni teatel keskendub uurimine toormemajandusele, kus võidakse ühepoolselt või lepingute kaudu takistada või aeglustada konkurentsi.

«Komisjon kahtlustab keelupoliitikat, näiteks turgude jagamist, võrgustikule ligipääsu takistamist, tarnete mitmekesistamise takistamist ning võimupositsiooni kuritarvitamist — sealhulgas liiga kõrget hinda küsides,» seisab teates.

Brüssel üritab edendada liikmesriikide gaasi- ja elektrivõrkude vahele ühenduste loomist, tundes muret, et konkurentsi puudumine põhjustab kõrgeid hindu ja on ohtlik energiajulgeolekule.

Euroopa Liit sõltub gaasivajaduse poolest neljandiku ulatuses Vene tarnetest. Venemaa ja Ukraina gaasitülid on tekitanud Euroopas suuri tarnekatkestusi. Viimane seda laadi vahejuhtum leidis aset 2009. aasta jaanuaris.

Euroopa Komisjon usub, et avatud turud võimaldaksid kriisi puhul tarneid Euroopas paindlikult ümber suunata. Oma viimase meetmega üritab euroliit välistada olukorda, et mingitel turgudel kontrollib gaasitarneid ja -võrke üks ja seesama ettevõte.

Komisjoni uuring võib kesta aastaid. Ametnikud rõhutavad, et haaranguid ei tohi tõlgendada süüdistusena. Euroopa konkurentsiamet on volitatud määrama ettevõtetele süüdimõistva otsuse korral kopsakaid trahve.

Üks haarangu algatanud signaal lähtus Leedust. Sealt kaevati jaanuaris ametlikult Brüsselile, et Gazprom kuritarvitab oma võimupositsiooni Leedu peamise gaasitarnijana ning takistab riigi energiaturu liberaliseerimist.

Gazprom kinnitas, et tema kontoritesse on tehtud haaranguid, ning teatas, et annab endast parima, täitmaks klientide ees võetud lepingulisi kohustusi, pakkudes samal ajal Euroopa Komisjoni ametnikele täielikku toetust uuringutes, mis kuuluvad Euroopa Liidu konkurentsireeglite jõustamise igapäevatöö juurde.

Otsing Eesti Gaasis

Sel nädalal jõudis läbiotsimine ka Eesti Gaasi.
• Nagu vahendas Eesti Gaasi turundusjuht Marge Randmaa, alustasid Euroopa Komisjoni esindajad läbiotsimist teisipäeva hommikul ning jätkasid eile.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles