Siil sai talveks kobeda maja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädal tagasi jälgisid loodusringi õpilased, kuidas nende juhendaja Peep Tobreluts (paremal) ühe siilimaja valmis meisterdas.
Nädal tagasi jälgisid loodusringi õpilased, kuidas nende juhendaja Peep Tobreluts (paremal) ühe siilimaja valmis meisterdas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Paar Viljandi siili saab sel talvel uinaku teha huvikooli loodusringis valmistatud majakestes, mis juba ootavad aianurkades esimesi elanikke.

Vanarahva tähelepanekut mööda hakkavad siilid madisepäeval endale talvekorterit korraldama ja selleks lehti kokku kraapima. Neil on vaja vee- ja külmakindlat kohta, kus ligi pooleaastane puhkeaeg rahulikult maha põõnata.

Okaskerad võivad end sisse seada kuurinurgas, kompostihunnikus, oksavirnas, lehekuhjas või puuriida all. Hoolivamad peremehed meisterdavad aiaelanikele koguni talvemaja, millesse siil saab endale mugava pesa ehitada.

Siil väärib tähelepanu

Üks siilimaja valmis nädal tagasi Viljandi huvikooli loodusringis, mida juhendab Peep Tobreluts. Kümmekond algklassiõpilast jälgis, kuidas õpetaja joonistas kõigepealt tahvlile skeemi. Siis koolutas ta vineertahvli kaarjaks, kinnitas kruvidega puupulkade külge, lisas vineerist saetud otsaseinad ning tegi ühe sisse ukseava.

Majakese katusesse puuris juhendaja paar õhuauku, et okaskera ei peaks oma magamistoas umbsust taluma.

Siis tõmbasid lapsed joped selga ja sammusid juhendaja kannul lähedal asuva elumaja aeda. Selle nurka lauahunniku külje alla varju siilimaja paigaldatigi. Nüüd tuleb veel pesakasti sissepääsu juurde puistata kuiva heina, kulu ja lehti, mida elanik saab kasutada vooderdusmaterjalina.

Seejärel naasid õpilased huvikooli, kus said kaasa elada teisegi ehitise valmimisele.
Kirjeldatud tund jätkas loodusringi varasemaid ettevõtmisi, mille käigus õpilased olid otsinud Viljandis kohti, kus siilid võiksid tegutseda.

Nende loomakeste eluviisi tundma õppides said lapsed teada, et oktoobris või novembris langevad okaskerad taliuinakusse ning põõnavad oma pesas märtsi või aprillini. Mõistagi on nad kasvatanud endale enne seda naha alla paksu rasvakihi.

Lapsed õppisid sedagi, et siilid toovad palju kasu, hävitades metsas kahjurputukaid ja koduaias tigusid. Sellepärast väärivad nad kaitset ja tähelepanu, mida saab muu hulgas pakkuda neile talveuinakuks pesakasti paigaldades.

Tegutsenud pool kuud

Laste loodusring tegutseb Viljandi huvikooli juures esimest hooaega. See alustas tööd 13. septembril. Peale õpilaste oli seda avama tulnud loodushariduse arendajaid nii Viljandist, Tartust kui Matsalust.

Asjatundjad arutasid, kuidas edendada Viljandis ja maakonnas loodusharidust, ning meenutasid seni täitumata jäänud unistusi.

Iga avamistunnis osalenud laps ja täiskasvanu sai külvata minikasvuhoonesse ühe seemne. Kõigi külvid on tähistatud nimelipikutega ning mõne aja pärast on näha, kas ja kes potist tärkab.

Avamispäeva lõpuks matkati läbi linna Viljandi järve äärde, vaadati linnaloodust ning lõpetati retk kohvikus.

Peep Tobrelutsu jutu järgi on loodusringi nimekirjas üheksa last, kes õpivad algklassides. Koos käivad nad kaks korda nädalas, teisipäeviti ja neljapäeviti.

Sügisel plaanib juhendaja korraldada suure osa ringitunde õues õppides ja matkates. «Selle kõrval on hädasti vaja tegelda ka huvikooli sisemiste küsimustega: märgistada taaskasutuskeskusest saadud raamatud ning korraldada jäätmete sortimine, taara ja paberi kogumine,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles