Nädalavahetusel pakub elamusi linnuvaatlus

Sakala
, sakala@sakalakirjastus.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väiketüll
Väiketüll Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelseisval nädalavahetusel, 1. ja 2. oktoobril on linnuvaatlus 37 riigis üle kogu Euroopa ning ornitoloogiaühing kutsub kõiki loodusest huvituvaid inimesi linde vaatlema ka Eestis.

Oktoobrikuu algus on paljude lindude rände kõrgpunkt ning seetõttu on meeldejäävad linnuelamused kõigile õuesviibijatele garanteeritud.

Rahvusvahelist linnuvaatlusüritust «Birdwatch» on maailma mainekaim linnukaitseorganisatsioon Birdlife International korraldanud juba 1993. aastast. Sellega kutsutakse loodusesse võimalikult suur hulk inimesi, et nad saaksid osa rändlindude lahkumisest talvitusaladele ja seejuures teadvustaksid tiivuliste naabrite kaitsmise vajadust. Möödunud aastal osales sellel aktsioonil üle 60 000 inimese.

Linnuvaatluspäevadel osalemiseks ei pea tundma kaugeltki kõiki linde. Tähtis on vaid, et kirja pannakse üksnes need tiivulised, kelle määrangus vaatleja kindel oli. Linnuvaatluse kestuse ja koha saab valida iga inimene oma soovi ja võimalust mööda. Nii lähevad ühtviisi arvesse pooletunnised jalutuskäigud koduümbruses kui terve nädalavahetuse väldanud linnuretked.

Samuti on võimalik ürituse ajal osaleda linnuvaatlejate juhendatavatel vaatlusretkedel, kus on võimalik lindude põnevate elukommete kohta rohkem teada saada. 1. ja 2. oktoobril on huvilised oodatud näiteks Kabli linnujaama, kus saab jälgida lindude püüki rõngastamiseks ning samuti jälgida nende rännet vaatlustornist. Linnujaama on tööd jälgima on oodatud üksikud huvilised või kuni 10liikmelised rühmad. Huvilis juhendab Jaak Tammekänd.

Et osaleda andmete kiirkogumises, tuleb vaatlustulemused saata juba pühapäeval, 2. oktoobril kella 15ks e-postiga aadressil tarvo.valker@gmail.com. Muul juhul oodatakse andmeid eelmainitud e-postile või aadressil Eesti ornitoloogiaühing, Veski 4, 51005 Tartu, hiljemalt 10. oktoobriks.

Täpsem info ja materjalid ürituse kohta on ornitoloogiaühingu veebilehelt www.eoy.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles