Kange alkoholi maksukahju jõudis poole aastaga uue rekordtähiseni

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valka Alko1000 kaupluses oli 1. juulil odavaim viin kallim kui Valga Maximas.
Valka Alko1000 kaupluses oli 1. juulil odavaim viin kallim kui Valga Maximas. Foto: Mihkel Maripuu

Aasta esimese kuue kuuga müüsid Läti piiripoed 1,6 miljonit liitrit kanget alkoholi, mis tähendab enam kui 20 miljoni euro suurust maksukahju Eesti riigile. Siinsete alkoholitootjate ja importijate müügikäive püsib samal ajal stabiilses languses.

Eesti suuremaid kange alkoholi ja veini tootjaid ning maaletoojaid ühendava alkoholitootjate ja maaletoojate liidu (ATML) andmeil osteti Läti piiripoodidest selle aasta esimese kuue kuuga 1,626 miljonit liitrit kanget alkoholi. Eesti riigile jäi selle arvelt laekumata koguni 20,1 miljonit eurot aktsiisi ja käibemaksu. ATML prognoosib, et aasta lõpuks müüakse Läti piiril 3,5 miljonit liitrit kanget alkoholi ehk 23 protsenti rohkem kui mullu.

ATML-i tegevjuhi Triin Kutbergi sõnul ei ole lõunapiiri alkoholikaubanduse tingitud rahaline kahju olnud kunagi varem nii suur. Kahju ettevõtjatele võimendab hoogsas langustrendis olev alkoholimüük põhjapiiril.

Kui 2018. aasta esimese poolaastaga müüdi Läti piiril 1,62 miljonit liitrit kanget alkoholi, siis mullu oli see kogus 1,43 miljonit liitrit ja 2016. aastal vaid 0,27 miljonit liitrit. Aktsiisi- ja käibemaksu poolaasta kahju kasvas 2016. aasta kolmelt miljonilt  eurolt mullu 16,796 miljonini ja tänavu ületas juba 20 miljoni euro piiri.

Eesti ainsa piiritusetootja Estonian Spiriti ning Moe peenviinavabriku juht Sven Ivanov märkis, et Eesti kvaliteetjooke tootvad destilleerijad on sattunud väga raskesse seisu.

«Uute toodete turuletoomine on paljudele väiksematele tootjatele äärmiselt raske. Müük väheneb, sellest põhjustatuna väheneb ka tootmine, mis omakorda tõstab ühe pudeli hinda,» selgitas piirikaubanduse destruktiivset ahelmõju Ivanov. «Kange alkoholi müügimahud kukkusid tänavu esimese poole aastaga kaks korda rohkem kui mullu sama perioodiga. Lõunapiirilt on tagasi võetud kõigest veerand. Seega on kaotus suur.»

Eesti suurimate kange alkoholi maaletoojate hulka kuuluva aktsiaseltsi Prike juht Lauri Põldemaa tõi välja, et piirikaubanduse õitsengu tõttu kaotab nii siinne alkoholikultuur kui kanget alkoholi maale toovad ettevõtted.

Eesti alkoholitootjate ja maaletoojate liitu kuuluvad Altia, Liviko, Pernod Ricard, Prike, Remedia, Tridens, Amber Distribution, Coca Cola HBC, Estonian Spirit, Avallone, Dunker, Brown-Forman ja MOE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles